Nestor: elektri- ja kütuseaktsiisi tõstmine lööb valusalt vaesemaid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankimine läheb kallimaks.
Tankimine läheb kallimaks. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatide fraktsioon on vastu valitsuse plaanitud elektriaktsiisi ja kütuseaktsiisi täiendavale tõusule, sest see tabab kõige valusamini just madalama sissetulekuga elanikkonda.


«Juulist tõsteti käibemaksu ja nüüd tahetakse valitsusliidu ja Strandbergi sõprade kokkuleppe alusel tõsta elektriaktsiisi, bensiini- ja diislikütuse aktsiisi ning vähendada soodustusi eriotstarbelise kütuse tarbijatele,» ütles Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor.

Kaudsete maksude tõus tähendab tema sõnul riigieelarve täitmist vaesemate ja keskmise sissetulekuga inimeste arvelt, kelle taskust võetakse riigile veel täiendavad 400 miljonit krooni.

Täna rahanduskomisjonis rahandusministri juuresolekul läbi arutatud muudatuste alusel tõuseks bensiini ja diiselkütuse hind 6,2 protsenti, mis lisaks bensiiniliitri hinnale 45 senti ja diiselkütuse hinnale 42 senti. Oluliselt tõuseb eriotstarbelise diiselkütuse ja kerge kütteõli aktsiisimäär. «Kui põllumehed oleks oma meeleavalduse selle nädala kolmapäevale kavandanud, siis poleks nad Toompea ette platsile ära mahtunud,» ütles Nestor.

Kui ülalmainitud maksutõusud on kavandatud alates 1. jaanuarist, siis elektriaktsiis tõuseb 1. märtsist 50 kroonilt megavatt-tunnilt 70 krooni peale.

«Kuni kolm protsenti tarbijahindu tõstev maksutõus on võimuliitlaste väitel vajalik vaid tulude suurendamiseks. Siin pole kübetki sellest, mida saaks nimetada keskkonnasäästlikuks maksustamiseks, sest keskkond ei võida siit sentigi,» lausus Nestor.

Eelarvepositsiooni on tema sõnul küll vaja parandada, aga mitte nii, et keskmise ja sellest madalama sissetulekuga inimeste maksukoormus tõuseb oluliselt ja rohkem teenivad panustavad vähem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles