Finantsinspektsioon karistas tuntud ettevõtjate firmasid trahviga

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Pant kuulub Infortari omanikeringi.
Enn Pant kuulub Infortari omanikeringi. Foto: Peeter Langovits.

Finantsinspektsioon (FI) karistas väärteo korras aktsiaseltse Infortar, Taastusravikeskus Viiking ning Vicron Investment Group, osaühinguid HHL Rühm ja Tekali ning Veiko Taeveret rahatrahviga.


Inspektsiooni teatel oli rahatrahvide määramise põhjuseks NASDAQ OMX Tallinna Börsil noteeritud aktsiaseltside juhtide, nende lähedaste või nendega seotud juriidiliste isikute poolt emitendi väärtpaberitega tehingute tegemisest teavitamata jätmine.

Infortari puhul on tegemist Tallinki juhtkonnale kuuluva ettevõttega, HHL Rühma näol on aga tegemist ettevõtja Hans H. Luige haldusfirmaga.

Finantsinspektsiooni kommunikatsioonijuht Malle Aleksius ütles E24'le, et kuna trahvid olid pigem korrale kutsuva kui karistava mõttega, jäi ka nende suurus sümboolseks, ulatudes 5000 kroonini.

Väärtpaberituru seaduse kohaselt on aktsiaemitentide nõukogu ja juhatuse liikmetel kohustus informeerida finantsinspektsiooni oma tehingutest tema poolt juhitava börsiettevõtte aktsiatega.

Sealhulgas on kohustus teavitada juhiga seotud juriidilise isiku tehingutest.

«Peame väga oluliseks, et börsil noteeritud ettevõtete juhid suhtuksid oma kohustustesse vastutustundlikult ning kõik emitendid ja nende juhid avaldaksid teavet ühetaoliselt ning korrektselt.

Emitendi juhtide või nendega lähedalt seotud isikute oma nimel sooritatavatest tehingutest teatamine on väärtuslik teave turuosalistele ja ka täiendav vahend turujärelevalve teostamiseks.

Rahatrahvi mõte on pigem korralekutsuv kui karistav,» kommenteeris finantsinspektsiooni turujärelevalve divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli.

Tegemist oli finantsinspektsiooni poolt rutiinselt läbiviidava tehingutest teavitamise kontrolliga.

Lisaks igapäevasele teavituste laekumisele teeb finantsjärelevalve kord aastas põhjaliku kontrolli, mille käigus võrreldakse siseinfot omavate isikute (insaiderite) nimekirju äriregistri, Eesti väärtpaberite keskregistri, pankade jmt andmebaasidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles