Pinnasevedu jättis jokk-ehituse mulje

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oja 7 kinnistunaaber Rein Leosk nägi Merko pinnaseteisalduses hästi looritatud seaduserikkumist.
Oja 7 kinnistunaaber Rein Leosk nägi Merko pinnaseteisalduses hästi looritatud seaduserikkumist. Foto: Margus Ansu

Elva Arbimäe elanikud kahtlustavad, et veevärgiehitusest üle jääva pinnase ladustamise sildi all rajab Merko Ehitus ehitusloata juurdepääsuteed elurajoonile, mille detailplaneering on alles eskiisi vormis.


Läinud neljapäeval hakkasid Elva Oja tänava lõpus saalima kallurid. Õhtuks ulatus tänava pikendusena nõlvaalusele luhale mõnekümne meetri pikkune ja mitme meetri kõrgune muldkeha, mis meenutas naaberkinnistu peremehele Rein Leoskile teetammi.



Leoski järelepärimise peale selgus aga, et tööd tegeval Merko Ehitusel linnavalitsusest ehitusluba võetud pole, sest tegija ei pea toimuvat üldse ehitamiseks, vaid vee- ja kanalisatsioonivõrgu rajamisel üle jääva pinnase teisalduseks. Selleks piisab keskkonnaameti loast.



Kui tee, siis ajutine


Oja 7 kinnistule on koostamisel detailplaneering, mis näeb ette 2,3 hektari suurusele maatükile üheksa kahekorruselise kortermaja püstitust. Planeeringu eskiisis seisab vastsündinud muldvalli kohal sõidutee.



Rein Leoski arvates on ilmne, et Oja 7 kinnistu omanik Kodumaja Kinnisvaraarenduse OÜ ehitabki sõiduteed, maldamata ära oodata detailplaneeringu kehtestamist.



Leoski naaber Toomas Ellervee peab samuti Kodumaja Kinnisvaraarenduse käitumist liigrutakaks. Praegu kehtiva vana detailplaneeringu järgi peaks Oja 7 kinnistu juurdepääsutee rajatama hoopis 150 meetri kaugusel asuva Tööstuse tänava pikendusena.


«Tulevase tee asukoht on alles arutelu küsimus,» rõhutas Ellervee. «Aga kui pannakse eskiisis märgitud teejoonele muld maha, ju ta sinna ka jääb.»



Kodumaja Kinnisvaraarenduse juhataja Martin Rehme ütles, et kohalikud saavad asjast valesti aru. Tee-ehitusest ei saa tema sõnutsi juttugi olla, sest enne tuleks tee muldkeha alt turvas välja kaevata.



Merko Ehituse objektijuht Taavo Talvoja rõhutas, et Oja tänava pikendusena kokku veetud muldkeha võib lugeda vaid ajutiseks teeks.



Keskkonnaameti keskkonnakasutuse juhtivspetsialist Helen Manguse tõdes, et Merko Ehituse nimele vormistas amet registreerimistõendi kehtivusega selle aasta 2. novembrist uue aasta 30. juunini.



Manguse selgitusel annab tõend Merkole õiguse kuni 20 000 tonni pinnase ja kivide ümberpaigutuseks Oja 7 kinnistule. Kui pinnase täitmise sildi all rajatakse tegelikult teed ja puudub ehitusluba, on firma tegevusse sekkumine Manguse sõnul Elva linna pädevuses.



«Aga pinnase ümberpaigutamine pole meie mõistes ehitamine,» nentis Manguse.


.


Samas on Merko vedanud Oja tänavasse ka koormate viisi jämedat killustikku, mis kvalifitseerub ehitusmaterjali, mitte pinnasena. Killustiku veoks registreerimisleht Manguse kinnitusel luba ei anna.



Martin Rehme ütles, et killustiku kasutamine on vältimatu, sest muidu jääksid rasked veoautod lihtsalt porri kinni.



Linn rikkumist ei näe


Elva linnamajandusosakonna juhataja Kalev Kepp ütles, et tema hinnangul Merko ei ehita, vaid teisaldab kaevepinnast. Ent ta leidis, et oleks ehk võinud kannatada detailplaneeringu kehtestamiseni, sest siis poleks põhjust ebaseaduslikku ehitust kahtlustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles