Tarbijad suhtuvad tulevikku kõhklevalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eeloleval aastal hindade tõusu kiirenemist ja oma majandusliku olukorra halvenemist pelgavate Eesti tarbijate kindlustunne langes mullu viimastel kuudel aasta madalaimale tasemele.

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) poolt koostatav tarbija kindlustunde indikaator näitas mullu alates septembrist iga kuuga alanemise trendi ning jõudis detsembris -1 protsendipunkti tasemele.

Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing sõnas, et tarbijate ebakindlust tuleviku suhtes mõjutas kõige enam hirm eluliselt oluliste kaupade kallinemise osas. Tarbijate negatiivset hinnangut soodustas ka majanduskliima halvenemine ja kõrgena püsiv töötuse tase.

Töötleva tööstuse ootused käesoleva aasta esimeste kuude suhtes on Josingu sõnutsi ettevaatlikud. Kuigi detsembris jätkus toodangu mahu kasv ja tellimused ületasid isegi tavalise taseme, leidsid ettevõtjad, et lähikuudel toodangu maht mõnevõrra langeb. Kõige enam ennustasid toodangu mahu langust tekstiili- ja ehitusmaterjalitööstuse haru firmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles