Finantsinspektsioon tugevdab kontrolli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaanuarist pangandus-, kindlustus- ja väärtpaberiinspektsiooni asemel tööd alustanud finantsinspektsioon peab esmaseks ülesandeks luua tõhusam järelevalve väärtpaberituru ja kogumispensionidega tegelevate fondide üle.

Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Andres Trink ütles, et varem tegutsenud kolmest järelevalveasutusest on olnud seni kõige keerulisem saavutada tulemusi väärtpaberiinspektsiooni töös. «Areng finantsturgudel on olnud kiirem kui järelevalve võimalused ja uute toodetega lisandusid pidevalt uued riskid,» sõnas Trink.

Väärtpaberituru osapoolte tegevust reguleeriv väärtpaberituru seadus võeti Riigikogus vastu alles mullu sügisel. Käesoleval aastal ootab vastuvõtmist ka tagatisfondi seadus, mis kehtestab muu hulgas tagatise pensionifondidesse paigutatud raha osas.

Suuremad õigused

Senistest inspektsioonidest mõnevõrra suuremate õigustega finantsinspektsiooni pädevusse kuulub jaanuarist finantsasutuste tegevuslubade väljastamine ja tühistamine, millega seni tegelesid peamiselt rahandusministeerium ja Eesti Pank.

Seaduse kohaselt on finantsinspektsioon järelevalve teostamisel sõltumatu asutus, millel on oma eelarve. Inspektsioon asub Eesti Panga juures, kuid selle juhatus esitab aruandeid finantsinspektsiooni nõukogule. Inspektsiooni nõukogu juhib rahandusminister.

Andres Trink sõnas, et uue asutuse sõltumatuse suurim tagatis on turuosaliste usaldus ja tunnustus. Tema ütlusel on eduka toimimise eelduseks sektori hea tundmine ja konkurentsivõime tööjõuturul. «Tugev järelevalve on kallis, ent halb järelevalve, kus inimesed pole motiveeritud, läheks riigile veelgi enam maksma,» kinnitas Trink.

40 000 krooni kuus

Inspektsiooni viie juhatuse liikme palk on Trinki sõnutsi veidi üle 40 000 krooni kuus. Kaheksa osakonnajuhatajat teenivad kuus 25 000 krooni. Spetsialistid saavad järelevalveasutuses kuni 15 500 krooni ja ülejäänud töötajad 9000 krooni kuus.

Inspektsioonis töötab esialgu 63 inimest, kuid aasta lõpuks suurendatakse töötajate arvu 65-70ni. Kolmes varem tegutsenud inspektsioonis oli kokku umbes 60 töökohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles