Lumerikas talv ahvatleb spordivarustust ostma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lumerohkelt alanud talv suurendas spordivarustusega kauplevate firmade hinnangul ostjate nõudlust talispordivahendite järele mullusega võrreldes peaaegu kaks korda.

Spordirõivaid tootva ASi Ilves-Extra müügidirektor Madis Oras sõnas, et firma müüs talve esimestel kuudel kaks korda rohkem talvevarustust kui tunamullu talve algul.

Lisaks nõudluse suurenemisele Eestis sai ettevõte tema sõnul pärast mullust tootmisvõimaluste uuendamist rohkem uusi tellimusi ka välisriikidest. Kõikide tellimuste rahuldamiseks peaks Ilves-Extra võtma Orase hinnangul tööle vähemalt kolmkümmend uut õmblejat.

«Osalt on müügitulemuste paranemise taga firma müügivõrgu laiendamine, kuid väga palju aitas kaasa hea talv ja eestlaste usalduse kasv kodumaise kaubamärgi vastu,» märkis Oras.

Hea aasta hulgimüüjatele

Täiendavaid tellimusi saab kaupmeestelt sel talvel pidevalt juurde ka AS Viisnurga suusavabrik Visu. «Meid on tänaseks üsna tühjaks raputatud ja nüüd tuleb suuski jõudumööda juurde toota,» sõnas Visu müügijuht Kalmer Jürima.

Tema sõnul ei osanud paljud kaupmehed tellimuste vormistamise ajal veel hinnata, milline talv tuleb, mistõttu poodidesse varuti suusavarustust ettevaatlikult. «Et varasemad talved polnud kuigi head, olid laod möödunud aastast kaupa täis, nüüd tellitakse aga juurde,» rääkis Jürima.

Enamasti ekspordile orienteeritud spordivarustuse tootjatele toob lisatööd juurde see, et suusasporti soosiv ilm valitseb ka Põhjamaades ja paljudes teistes talispordikeskustes.

Tuntud Norra kaubamärgi Alfa all suusasaapaid tootva AS Samelini juht Leida Kikka sõnas, et nõudlus saabaste järele on kasvanud mullusega võrreldes ligikaudu viiendiku võrra.

«Edasimüüjatele on see hea aasta, tänavu ei tohiks väga palju kaupa lattu seisma jääda,» ütles Kikka.

Kaupmeeste hinnangul soosis müügikoguste kasvu lumerohke jõuludele eelnenud periood, mistõttu paljud vanemad otsustasid kinkida jõuludeks lastele suuski, uiske ja kelke.

Spordikaupluste keti Rademar juhatuse esimees Mart Juksar kinnitas, et möödunud detsembriga võrreldes kasvas firma müügikäive umbes kaks korda. «Esimest korda üle mitme aasta räägivad hulgimüüjad, et neil saavad talvekaubad laos otsa,» sõnas Juksar.

Spordipoe juhi ütlusel kulutavad ostjaid tänavu eriti laste suusavarustusele varasemast heldemalt raha, käies keskmiselt välja umbes 1500 krooni.

Talvepuhkus suuskadel

Sportmarketi tegevjuhi Boris Kirti hinnangul on eestlased hakanud iga aastaga veetma rohkem talvepuhkust kohalikes ja Euroopa suusakuurortides, mis toob raha juurde nii suusavarustuse müüjatele kui laenutajatele. Tema sõnul laenutavad inimesed Sportmarketist kõige enam slaalomivarustust, sest algajale on taskukohasem maksta päevas kuni paarsada krooni rendi eest kui osta kohe keskmiselt 5000 krooni maksvad suusad.

Mart Juksari sõnutsi aitavad kaudselt müüa talispordivarustust ka Eesti tippsuusatajad, kes saavutavad rahvusvahelistel võistlustel häid tulemusi. «Mida paremini meie sportlastel läheb, seda meelsamini harrastavad noored eestlased talisporti,» kinnitas Juksar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles