FT: 10 miljoni euro eest kokkuleppemänge korraldanud jõuk vahi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ajaloo suurima jalgpalli kokkuleppemängude skandaali pressikonverents Bochumis.
Euroopa ajaloo suurima jalgpalli kokkuleppemängude skandaali pressikonverents Bochumis. Foto: Reuters / Scanpix

Politsei jõudis jälile väidetavalt Euroopa ajaloo suurima jalgpalli kokkuleppemängude skandaali korraldanud jõugule, uurimise all on vähemalt 200 jalgpalliklubi.


Saksa prokuratuuri ja politsei teatel on rahvusvaheline kuritegelik jõuk kokkuleppemängude kihlvedudelt tõenäoliselt teeninud üle 10 miljoni euro, kusjuures nende tegevus puudutas üheksat riiki ning isegi Euroopa Meistrite liigat.

«Pole kahtlust, et tegemist on Euroopa jalgpalli suurima skandaaliga,» ütles Peter Limacher Euroopa jalgpalliliidust. «Me oleme šokeeritud sellest, kui mastaapselt neid kokkuleppemänge korraldati.»
Limacheri sõnul muudavad uurimistulemused ilmselt ka Meistriliiga turniiri tulemusi, kuna kõik kahtlased matsid toimusid käesoleval aastal. Vaatluse all on kohtumised, milles osalesid Horvaatia, Sloveenia, Türgi, Ungari, Bosnia ja Austria klubid.

Bochumi politseirühma juhi Andreas Bachmanni sõnul tõotab kahtlusaluste isikute ja jalgpallimatside arv isegi kasvada. «Hetkel paistab vaid jäämäe tipp,» ütles ta. «Meil on alust arvata, et tegelikud numbrid osutuvad palju suuremaks.»

Suurskandaal seab kahtluse alla «varajase hoiatamise süsteemide» usaldusväärtuse, mille FIFA, UEFA ja rahvuslikud jalgpalliföderatsioonid pärast Saksamaal 2005. aastal ilmsiks tulnud väiksemat skandaali kihlveopettuste ennetamiseks kasutusele võtsid.

Saksa jalgpalliföderatsiooni DFB esindaja Harald Stenger, kellega võimud alles reedel ühendust võtsid, ütles päev varem, et UEFA ja DFB varajase hoiatamise süsteemid ei tuvastanud Saksamaal mingeid märke mängutulemustega manipuleerimisest.

Bochumi politsei ja prokuratuuri andmetel arreteeriti Saksamaal eile 15 kahtlusalust. Advokaatide sõnul on eeluurimise all 33-aastane Berliini elanik Ante Sapina. Šveitsis võeti vahi alla kaks inimest. Saksa, Šveitsi, Austria ja Londoni politsei konfiskeerisid 50 reidi käigus miljoni euro väärtuses sularaha.

Kinnipeetuid kahtlustatakse altkäemaksu pakkumises mängijatele, treeneritele, kohtunikele ja ametiisikutele, et nood mõjutaksid mängude tulemusi, millele jõugu liikmed oma panused olid teinud.

Arreteerimised leidsid aset neli aastat pärast Saksamaa suurima kihlveo- ja kokkuleppmängude skandaali paljastamist, mis õõnestas jalgpalli usaldusväärsust ka rahvusvahelisel tasandil.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles