FT: Saksamaa hoiatab USAd mullide eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullid.
Mullid. Foto: AFP / Scanpix

Saksamaa uus rahandusminister ühines Hiina hoiatustega järjekordsete ülemaailmsete varamullide eest, mida toidavad USA madalad intressimäärad ja nõrk dollar.


Sellega väljendas Wolfgang Schäuble Euroopa poliitikute üldist muret, et keskpankade ja valitsuste kriisiaegsed erakorralised meetmed võivad finantsturud veelkord pea peale pöörata.

Hiina pangandusregulaator Liu Mingkang kritiseeris möödunud nädalavahetusel USA keskpanka «dollarikaubanduse» soodustamise pärast, mis võimaldab investoritel ülimadalate intressidega dollareid laenata ja neid siis välismaal kõrge tootlikkusega varadesse paigutada.

Eile Frankfurtis toimunud panganduskonverentsil kõnelenud Schäuble sõnul oleks naiivne eeldada, et järgmine varamull tuleks samasugune, kui eelmine.

«Palju tõenäolisem on stsenaarium, kus ülemäärane likviidsus tekitab uut liiki globaalse varamulli,» ütles ta.
«Meid peaks tegema murelikuks tõsiasi, et kogu valuutakaubandus põhineb üha enam ja enam dollaril ja teistel madala intressimääraga valuutadel. Kui selles äris midagi äkitselt muutuma peaks, ootavad turgusid - valuutabörsid kaasa arvatud - suured raputused,» lisas ta.

Schäuble, vana ja kogenud poliitik, sai Saksa rahandusministriks pärast seda, kui Angela Merkel kuu aega tagasi kantsleri kohale tagasi valiti.

Sisuliselt ütles Schäuble välja Euroopa poliitikategijate üldise mure, et meie kontinent saab oma tugeva euro tõttu globaalses taastumises kõige enam kõrvetada.
Oma muret mujal maailmas aetava rahapoliitika pärast väljendas ka Euroopa keskpanga juhatuse liige Lorenzo Bini Smaghi.

Oma eilses Pariisis peetud kõnes ütles ta, et arenevad Aasia majandused ajavad vaatamata oma kiirele taastumistempole vägagi «vastutulelikku» rahanduspoliitikat.

Eurot ja eurotsooni Bini Smaghi küll otseselt ei maininud, kui ütles, et «taastumistsüklis teistest ette jõudnud riikide rahanduspoliitilised strateegiad moonutavad turgu ja julgustavad ülejäänud riike taastumisega viivitama, mis omakorda olukorra veelgi rohkem tasakaalust välja viib ning taastumise lõppkokkuvõttes kõigi jaoks raskemaks muudab».

Sõltumatult eelnevast manitses Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet panku karmisõnalisemalt kui kunagi varem oma palku ja boonuseid vaos hoidma.

Trichet' toon Frankfurti konverentsil oli senisest jäigem. «Teenitud kasumid tuleks ennekõike paigutada kapitali ja varudesse, mitte maksta neid välja dividendide ja üliheldete hüvitiste kujul,» ütles ta.

Frankfurti kuulsaimat poega Johann Wolfgang von Goethet tsiteerides rõhutas Trichet enesekontrolli tähtust ja ütles, et «kui me endale täiesti vaba voli anname, võime kergesti hävitada nii endid kui oma keskkonna».
«Kompensatsioonid ja boonused tuleb kontrolli all hoida. Vastasel korral võib meid tabada Goethe kirjeldatud saatus,» rõhutas Trichet.


Copyright

The Financial Times Limited 2009.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles