Murelikud riigid jahutavad kuuma raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid.
Dollarid. Foto: SCANPIX

Mitmed arenevate turgudega riigid on mures kasvava varamulli pärast ning kaaluvad kapitalikontrolli rakendamist, et peatada spekulatiivsed lühiajalise kapitali sissevoolud, mis nende valuutasid üles suruvad.


Brasiilia, kes kuu aja eest üllatuslikult kapitali sissevoolule 2-protsendise maksu kehtestas, lubas eile neid piiranguid veelgi karmistada. Ühtlasi kehtestas riigi rahandusministeerium 1,5-protsendise maksu välisbörsidel kauplevate Brasiilia firmade aktsiatele.

Samaaegselt on oma poliitikat kohendama asunud ka paljud teised arenevad turud ning kapitalikontrollidest kõnelevad mitmedki ametiisikud. Eesmärk: välisvaluuta sissevoolu pidurdamine. Analüütikute sõnul jääb enamik meetmeid küll tagasihoidlikeks, kuid ometi näitab see, millist väljakutset kujutavad arenevatele turgudele valuutade kiire tõus dollari suhtes, inflatsioon ja varamullid.

«See on dilemma, millega maadlevad paljud riigid,» ütles panga Standard Chartered peaanalüütik Gerard Lyons. «Ja kõik on tegelikult seotud Hiina raha renminbiga.»

Vaatamata USA palvetele renminbi vabaks lasta on see jätkuvalt seotud dollariga, ning seetõttu tõusevad dollari suhtes kallinevad arenevate turgude valuutad ka Hiina valuuta suhtes, seetõttu aga jäävad nende ettevõtjad Hiina odavtootjate suhtes ebasoodsasse olukorda. Möödunud nädalal kehtestas Taiwan piirangud välismaiste investorite tähtajalistele hoiustele.

Finantsturud on nüüd valvel ja jälgivad, kas keegi Brasiilia ja Taiwani eeskuju ka järgima peaks.

«Taiwani ja Brasiilia signaal on selge: arenevate turgude poliitikategijad ei kavatse nõustuda sellega, et Lääs oma investeerimiskapitali nende riikidesse paigutab, ega ka selle võimaliku mõjuga likviidsusele ja valuutale,» ütles David Bloom HSBCst.

Pärast seda, kui India, Indoneesia ja Tai kõrged riigiametnikud eile avalikult mainisid, et nad võivad hakata takistama kõrget tootlust jahtiva kuuma raha sissevoolu, langes dollari suhtes terve rida Aasia valuutasid.

Indoneesia ruupiat tabas suurim langus alates veebruarist, kuigi ametiisikud üritasid igati pehmendada Indoneesia keskpanga asepresidendi Hartadi Sarwono vihjet, nagu uuriks pank võimalusi piirata lühiajaliste pangalaenude ülesostmist välismaalaste poolt. Pärast seda, kui panga vanem-asepresident Darmin Nasution ütles, et pank on kontrolli-meetmeid tõsiselt uurima hakanud - kuigi plaane neid rakendada polevat - on ruupia languses juba neljandat päeva järjest, mis on pikim langusperiood alates aprillist.

India rahandusminister Ashok Chawla ütles, et valitsus võib astuda samme kapitalivoogude pidurdamiseks, kui välisinvesteeringud peaksid jõuliselt kasvama - pidades silmas eksportijate muret, et nad valuuta tugevnemise korral oma rahvusvahelise konkurentivõime kaotaksid.
Hong Kongi rahandusminister Norman Chan hoiatas, et kui Aasiasse voolab kiiresti palju kapitali, võivad linna kinnisvarahinnad järsult tõusta ning «majanduse põhialustest üha enam irduda». Ministeeriumi andmetel voolasid Kong Kongi alates möödunud aasta 1. oktoobrist kuni eelmise reedeni rekordilised 73,2 miljardit USA dollarit (567,5 miljardit Hong Kongi dollarit).

Samuti ütles Hong Kongi börsijuht Ronald Arculli eile Bloombergile, et nad näevad potentsiaalsete varamullide tekke võimalust Aasias.
Bangkoki keskpanga juhi Tarisa Watanagase sõnul on pank valmis vajadusel sekkuma ja bahti eest seisma. Kohalikud ajalehed on avaldanud ametiisikute tsitaate, mille kohaselt kaalub keskpank ka kapitalikontrolli rakendamist.

Dr Tarisa ütles, et kapitalikontrolli pole vaja, kuna baht liigub kooskõlas regiooni teiste valuutadega.
Lõuna-Korea ütles, et nad kavatsevad karmistada kontrolli välisvaluuta likviidsuse üle kohalikes pankades, et kaitsta neid kapitali väljavoolu eest.

Finantsjärelevalve teatas eile, et nad plaanivad piirata pankade tähtajalisi välisvaluuta-tehinguid eksportijatega, et vältida sellise likviidsuskriisi kordumist nagu juhtus mulluse majanduslanguse kulminatsioonihetkel.

Aasia arenevatel turgudel valitsevad kapitalikontrollide osas vastakad tunded. Paljud on seda meelt, et kui Malaisia 1998. aastal Aasiat tabanud finantskriisi ajal üllatuslikult piirangud kehtestas, kindlustas ta endale seeläbi kriisijärgsel perioodil teatud immuunsuse. Tais 2006. aasta poliitilise kriisi päevil kehtestatud kontroll põhjustas aga riigi börsi ajaloo suurima ühepäevase languse.

Copyright The Financial Times Limited 2009.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles