Maksuamet võtab luubi alla sularahaga arveldavad sektorid

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann.

Maksu- ja tolliamet (MTA) on erinevate rikkumiste tõttu suurendanud tähelepanu sektoritele, kus liigub sularaha.


MTA teatel näitavad esialgsed tulemused rikkumisi käibemaksuarvestuses, tuvastatud on suurel hulgal ümbrikupalga maksmise juhtumeid ning üle 20 isiku, kes saavad töötuskindlustushüvitist, kuid töötavad samal ajal mitteametlikult.



Sellesuunalise töö tulemusena on MTA novembri jooksul alustanud üle 150 kontrolli.



Tasuliste parklate kontrollimisel selgus, et 60 protsendil äriühingutest töötab ettevõttes reaalselt rohkem töötajaid, kui maksuhaldurile deklareeritakse. Valdavalt on ametlikult tööl kaks, tegelikult aga neli inimest.



MTA meediasuhete peaspetsialist Annely Erm selgitas, et kontroll puudutas tasulisi parklaid, kus parkimispilet ostetakse parklast ja kus arveldamine on sularahas. Neist kontrollitutest enam kui pooltes selgus, et töötajaid on rohkem kui deklareeritud.



Samuti tuvastati juhtum, kus ettevõttes oli deklareeritud seitse töötajat, palka maksti neist aga neljale. Kontrollimisel selgus, et äriühingus töötab 20 inimest.



Enamikus kohtades toimub arveldamine sularahas ning esialgse hinnangu kohaselt varjati käivet ligikaudu poole ulatuses.



Kontrollide käigus tuvastati ka 24 isikut, kes on töötukassas arvele võetud, kuid töötavad samal ajal mitteametlikult.



On ka juhtumeid, kus isik on samas ettevõttes eelnevalt tööl olnud, sealt koondatud ja töötuna arvele võetud, kuid saades töötukassast hüvitist, töötab tegelikult ettevõttes edasi. Seda pole aga maksuhaldurile enam deklareeritud.



MTA kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul on antud juhul tegemist väga alatu pettusega, sest riiki petetakse kahekordselt - esiteks küsitakse töötukassast raha, mida ausad maksumaksjad on sinna tasunud ja seejärel jäetakse maksud tasumata.



Maksuhaldur ja töötukassa vahetavad antud juhtumite puhul informatsiooni ning töötukassal on võimalik võtta kasutusele omapoolsed meetmed, sealhulgas nõuda tagasi alusetult saadud hüvitis.



Novembrikuus on MTA kontrollinud lõbustusasutusi, parklaid, autoremondi- ja rehvitöökodasid, toitlustusasutusi ning jaemüügi ja ehitusega tegelevaid ettevõtteid.



Selle aasta kolme kvartali jooksul toimunud kontrollitegevuste tulemusel tuvastas amet deklareerimata ja tasumata makse kokku 857 miljoni krooni ulatuses.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles