OECD: kiiret taastumist ei tule

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD peasekretär Angel Gurria
OECD peasekretär Angel Gurria Foto: AFP / Scanpix

Hiina, Aasia ja USA veavad maailma praegusest majanduslikust languskeerisest välja, kuid paranemine saab olema tagasihoidlik, teatas majanduskoostöö ja arengu organisatsioon OECD.


Aasia majandused on taastumise alustalad ja kasvu toetab USA, kus selle aasta 2,5-protsendilise languse asemel oodatakse tuleval aastal sama suurt tõusu, vahendab AFP OECD hinnangut.

Kuid juhtivad majandused seisvad suure võlakoorma ja majanduse turgutamiseks tehtud kulutuste juures silmitsi raske otsusega, kuidas nendest stimuleerimisprogrammidest õigel ajal ja võimalikult valutult välja tulla.

«Valitsuste turgutusmeetmetelt jätkusuutlikule majanduskasvule ümberlülitumine on suur väljakutse ning sellega kaasneb mitmeid riske,» hoiatas OECD peasekretär Angel Gurria Tokyos. Gurria nimetas peamiste riskidena kõrge tööpuudusega kaasnevat vähest tarbimist ning maailma finantsturgude võimalikku tasakaalutust, millega võib kaasneda segadus intressimäärades.

OECD prognoosi kohaselt saab taastumine olema ebaühtlane ning kasv saab veel mõnda aega olema üsna kõikuv.
Gurria toonitas samuti riikide suurt välisvõlga ning tõdes, et valitsused on kriisis tõsiselt kannatada saanud ning OECD riikide koguvõlg võib 2011. aastaks ületada riikide sisemajanduse kogutoodangu.

30 maailma juhtivat majandust koondava OECD viimane majandusülevaade tõdeb, et praeguse taastumistrendi jätkumisel jõuab majandusaktiivsus normaalsele tasemele 25 kuu ehk veidi enam kui kahe aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles