Tartu kärbib taas ametnike palka

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak näitas oma juba allkirjastatud palga vähendamise lepingut.
Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak näitas oma juba allkirjastatud palga vähendamise lepingut. Foto: Sille Annuk

Märtsis kuueprotsendise palgalangusega leppinud Tartu linnaametnike palka vähendatakse uuest aastast veelgi, sellise ettepanku tegi linnapea esmaspäeval.


Ametnikel tuleb alla kirjutada palga vähendamise lepingule, mis ütleb: «Olen nõus linnapea 16. novembril 2009 tehtud ettepanekuga vähendada mulle 1. jaanuarist 2009 määratud ametipalka 10% võrra alates 1. jaanuarist 2010 kuni 31. detsembrini 2010.»



Tegelik palgalangus võrreldes praegu teenitavaga tuleb ametnikel väiksem, sest märtsis vähendati palka võrreldes aasta algusega juba kuue protsendi võrra.



Üksnes ametnikele


Linnapea Urmas Kruuse tegi palgalangetamise teatavaks esmaspäeva hommikul ametnike üldkoosolekul. Mõnes osakonnas, näiteks sotsiaalabiosakonnas, mille töötajad on üle linna laiali, viisid osakonnajuhatajad läbi lisakoosolekuid.



Linnapea ütles eile, et kõnealune palgakärbe puudutab üksnes ametnikke ja läheb mööda allasutustest. «Mis puudutab lasteaedu, siis seal me palga kallale ei lähe, palk on isegi väike. Koolipedagoogide palk sõltub aga riigi rahast,» ütles ta.



Allasutuste palgafond väheneb siiski 2 protsendi võrra. Kust koomale tõmmatakse, jääb asutuste enda otsustada.



Abilinnapea Karin Jaansoni teatel annab ametnike palgakärbe kokkuhoidu 2,6 miljonit krooni võrreldes tänavuse palgakuluga.



Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles eile, et tema juures on avalduste pakk, millele järgemööda alla kirjutamas käiakse, ja lisas, et loodetavasti kõik ka seda teevad.



Haagi sõnul pole teada, mis sanktsioon rakendub neile, kes vabatahtlikult alla kirjutama ei nõustu. Ta ütles, et selline otsus tuleb teha kõrgemal pool.



Kruuse ütles, et loodetavasti sellist pretsedenti ei teki, seda ei tekkinud ka kevadel. «Linnapeana loodan, et kõik saavad aru, millises situatsioonis me oleme. Eelmisel korral kirjutasid kõik alla. Olen siiralt tänulik, et ametnikkond sai aru, et see on vajalik,» sõnas ta.



Samaaegselt palga vähendamisega on linn teinud ettevalmistusi ka ametnikkonna vähendamiseks. Näiteks on linnamajanduse osakonnas kadumas kuus töökohta, üks töötaja liigub linnavalitsuse struktuuris teise osakonda, viis peavad lahkuma. Haagi sõnul on jutt tähtajaliste töölepingute pikendamata jätmisest.



Koondatavad pole teada


Kruuse ütles, et ei saa veel vastata, kui palju ametikohti linnavalitsuses vähemaks jääb, kuid 1. jaanuariks peavad otsused saama tehtud.



«Osalt on jutt koosseisuvälistest ametnikest, kelle lepinguid ei pikendata, aga üle vaadatakse kogu struktuur ja osakondadest tulevad ettepanekud on selle aluseks,» ütles Kruuse. «Nagu varem olen öelnud: kui koondatakse, siis nii, et töö saab tehtud.»



Sotsiaalabiosakonna juhataja Meida Griin ütles, et olukord on keeruline. Sotsiaaltöötajate palgad pole kõrged, tööd on praeguses olukorras palju. On ka oht, et töötajad lahkuvad parema palga peale.



Linnapea Urmas Kruuse palk vähenes ametisse kinnitamisel 52 179 kroonilt 50 000 kroonini ehk 4,2 protsenti ja uuest aastast see ei muutu.



Ta pareeris küsimuse väiksemast palgalangusest, viidates, et linnavalitsuse liikmete palk vähenes 2009. aasta algusega võrreldes juba märtsis 10 protsenti ja seega on tema palgalangus pigem 14 protsendi kandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles