NASDAQ OMX viis osaluse Tallinna börsil 93 protsendini

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Börs
Börs Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

NASDAQ OMX Nordic esindaja allkirjastas täna hommikul Tallinna börsi väikeosanikega aktsiate ostu-müügi lepingud, mille tulemusena läheb NASDAQ'i kätte 93 protsenti siinsest väärtpaberibörsist.


NASDAQ OMX Nordic OY sõlmis kokkuleppe Swedbanki ja SEB'ga, et omandada neile kuuluvad vähemusosalused NASDAQ OMX Tallinn ASis.



Samal ajal müüs ka enamik teisi väikeaktsionäre oma osalused NASDAQ OMXile, suurendades nii suuromaniku osaluse 93 protsendini.



Sama kokkuleppe raames müüs SEB ka oma 1,2 protsendilise osaluse NASDAQ OMX Vilniuses.



NASDAQ OMXi eesmärgiks on saavutada lähitulevikus sajaprotsendiline osalus kõikides Balti börsides. Tehingute tingimusi osapooled ei avalikustanud.



Aktsiate ostu-müügitehing on oluliseks ühiseks sammuks NASDAQ OMXi, SEB, Swedbanki, East Capitali ja teiste Baltimaades tegutsevate Põhjamaade pankade vahelises koostöös, mille eesmärgiks on regiooni kapitaliturgude elavdamine.



Turuosaliste toetusel ja heakskiidul teatasid NASDAQ OMX Balti börsid täna ka kavatsusest käivitada ühine kauplemiskoht kolmel reguleeritud turul - NASDAQ OMX Tallinna, Riia ja Vilniuse börsidel - noteeritud väärtpaberitega kauplemiseks.



«Meil on rõõm koos SEB ja Swedbankiga teada anda lepingu sõlmimisest, ning alustada koostööd ühise visiooni elluviimise nimel Baltimaade väärtpaberiturgude elavdamiseks,» ütles NASDAQ OMX Nordic president Hans-Ole Jochumsen.



«Koostööalgatusega on oodatud liituma kõik turuosalised, kes on huvitatud Balti kapitaliturgude atraktiivsuse tõstmisest.»



Enne aktsiate müüki NASDAQ OMXile kuulus SEB'le 12,1 protsenti ning Swedbankile 13,2 protsenti Tallinna börsi aktsiatest.



Oma osalused müüsid ka Cresco Väärtpaberite AS (3,1 protsenti), EVLI Securities (1,3 protsenti), Eesti Pank (1,1 protsenti) ning Eesti Krediidipank (0,7 protsenti).



Läbirääkimised ainsa alles jäänud vähemusomaniku Gild Holdings ASiga jätkuvad.

Lepingu allkirjastasid ühelt poolt NASDAQ OMX Nordicu asepresident Henrik Elfving ning müüjate poolelt Priit Perens Swdbankist, Allan Parik SEBst, Olev Scults Cresco Väärtpaberite ASist, Märten Ross Eesti Pangast, Egle Pilv Evlist ning Marina Laaneväli Eesti Krediidipangast.

SEB esindaja Allan Parik märkis, et kohaliku börsi koondumine ühe suure tegija kätte aitab elavdada siinset turgu, samuti muudab see Balti turu tervikuna atraktiivsemaks.



Ka Swedbank Eesti juht Priit Perens leidis, et tegu on märgilise tähtsusega tehinguga, mis aitab elavdada kapitaliturge.



Küsimusele, millal on Tallinna börsi nimekirja oodata uusi tegijaid, vastas NASDAQ OMX Tallinna börsi juhatuse esimees Andrus Alber, et loodetavasti järgneva 12 kuu jooksul.



Ta lisas, et peale Eesti Energia võiks olla reaalseid kandidaate teisigi. Siiski pole täna tema kinnitusel ühegi ettevõtte sellekohast taotlust riiulis ning ühegi ettevõttega konkreetselt ei tegeleta.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles