Eesti tanklaketid täitsid kukrut

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütusefirmad teenisid kopsakat kasumit.
Kütusefirmad teenisid kopsakat kasumit. Foto: Graafika: PM

Eesti suurematele mootorikütuse müüjatele oli eelmine aasta edukas – käibed kasvasid ning teeniti ka kasumit. Tänavused väljavaated firmade väitel nii roosilised pole.



«Töö käib efektiivsuse tõstmiseks, kuid konkurents mootorikütuste jaemüügiturul on üks suuremaid ja siin on ammu juba kulud kõigil maas,» kinnitas Alexela Oili juht Ain Kuusik. «Mingit imerelva kasumlikkuse tõstmiseks ei ole, võitlus käib iga kliendi pärast.»



Kuusiku juhitav firma on erandiks kolme ülejäänud Eesti suurema mootorikütuste müüja kõrval, kuna mullu kasumisse ei jõutud. Teisalt suudeti kahjumit 1,6 miljoni krooni võrra vähendada ning miinusmärgi taha jäi seega 55,1 miljonit krooni.



Statoil, Neste ja Olerex aga kurta ei saa – nad jäid kõik plussi ning kasvatasid ka käivet. Eriti võib rahule jääda Olerex, kus käive kasvas mullu 2007. aastaga võrreldes ligi 600 miljonit krooni ning kasum lausa kolmekordistus – viielt miljonilt 14,9 miljonile kroonile.



Statoili kasum vähenes seevastu 59,9 protsenti, kukkudes 54,4 miljoni kroonini. Käibe poolest hõivas Statoil aga esikoha. «Eelmise aasta käivet tõstis kõigil kütusefirmadel rekordiline naftatoodete hind 2008. aasta keskel,» selgitas Neste direktor Indrek Kaju.



Statoili kontseptsioonijuht Kai Realo lisas, et müügitulu mõjutasid enim aktsiisimaksu muudatused ja tooraine hinnatõus. «2008. aasta algas mootorikütuste aktsiisimaksu tõusuga, mis lisas bensiini hinnale 1,32 krooni ning diislikütuse hinnale 1,56 krooni,» tõdes Realo.



Statoili märkimisväärselt langenud kasumit mõjutasid Realo sõnul enim toodete ostuhinna järsud muudatused ning laovarude ümberhindlused. «Aasta teisel poolel toimus kiire tooraine ja valmistoodete hinnalangus, mille tulemusel mootorikütuste jaehinnad langesid aasta lõpuks üle 30 protsendi,» märkis ta.



Tulevikku vaadata Realo ei soovinud. Ta põhjendas seda tõigaga, et kuna ettevõtte emafirma on börsil, et tohi nad prognoose teha.



Neste Oili juht Indrek Kaju märkis aga see-eest, et kuna tänavu on mootorikütuse tarbimine vähenenud rohkem kui kümme protsenti, on 2008. aasta majandustulemusteni jõudmine väheusutav.



Alexela juht Ain Kuusik lisas, et ka järgmine aasta tõotab tulla raske kogu Eesti majanduses, seda eriti Eesti ettevõtjatele, kellel ei ole aastakümnete jooksul kogutud rasvakihti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles