FT: Lennukas euro vaevab eurotsooni ettevõtteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Euroopa majanduse taastumisele vaatamata annab tugev euro valusa hoobi eurotsooni ettevõtete kasumitele ja müüginumbritele.


Nagu valuutabloki suurettevõtete kolmanda kvartali tulemustest näha, on nende kasumid kukkunud palju kõvemini, kui konkurentidel ühisrahata Euroopa riikides. Paljude meelest ei ole selline olukord konkurentsi seisukohast õiglane.

ING ulatusliku, 311 firmat puudutanud uuringu järgi on eurotsooni ettevõtteid - haprad finants- ja naftafirmad kaasa arvatud - kolmandas kvartalis kollektiivselt tabanud 12,5-protsendine müügi- ja 27-protsendine kasumilangus.

Eurotsooni mittekuuluvate maade puhul nagu Suurbritannia ja Šveits oli müügilangus 2,6 ja kasumilangus 1,2 protsenti.

Samas võtmes on ka Thomson Reutersi sõnum kolmekümne kuue Euro Stoxx 50 indeksi firma kohta, kes tänase seisuga oma kolmanda kvartali tulemused ette on kandnud. Nimelt kasvasid eurotsooni-väliste ettevõtete kasum ja müük keskmiselt 6 ja 7,4 protsenti, ühisraha kasutajate vastavad kasvunumbrid olid vaid 1,8 ja 1,4 protsenti.

«Tugeva euro surve on ränk ning raskendab Euroopa firmade konkureerimist Ameerika omadega. Ja surve kasvab üha,» ütles ING strateeg Gareth Williams.
Prantsuse-Jaapani autotootja Renault-Nissani juhi Carlos Ghosni sõnul jäävad nende Lääne-Euroopa tehased konkurentsivõimelt Ida-Euroopa omadele selgelt alla. «Lääne-Euroopa tehastes tehakse nüüd autosid vaid Lääne-Euroopa enda jaoks,» ütles ta.

Üheks graafilisemaks näiteks sellest on lennundus- ja kosmosefirma EADS, kes on käesoleva aasta üheksa kuuga kaotanud valuutatehingute pealt 1,1 miljardit eurot. Ettevõtte finantsdirektori Hans Peter Ringi sõnul on neile kasumisse jõudmisel suurimaks väljakutseks dollari pikaleveninud nõrkus.

Kuna EADSi ootavad lisaks nõrga dollari poolt tekitatud hädadele ka superjumbode ja sõjalennukite tootmisega seotud kahjumid, ning lennukitööstusel läheb kehvasti ka üldiselt, siis tõotab tulev aasta neile väga raskeks kujuneda. .
Eile kõikus euro 1,50 dollari taseme kandis ning oli aasta algusega võrreldes umbes 15 protsenti kallim.

Hetkel on oma kolmanda kvartali tulemused avaldanud ligi pooled Euroopa ettevõtted, kuid juba nüüd on näha, millisel määral nad räsida on saanud ja kui tugevasti ärisektori nõrkus eurotsooni majandust pidurdama võib hakata.

Williamsi sõnul on ohtu sattunud kogu taastumine, mis peamiselt rajaneb ekspordil. «Eriti kehvasti on läinud keemia- ja tööstuskaupade sektoril, kus nõudlus on hooajaline,» lisas ta.

Üldiste müügitulemustega on raskusi firmadel üle kogu maailma, kuigi kasumlikkus on analüütikuid ja investoreid üldjoontes positiivselt üllatanud.

Euroopa firmade müügitulemused on kasvanud aeglaselt, USA firmade puhul on nõrgaks kohaks aga see, et kasumid on kasvanud peamiselt kulude kokkuhoiu, mitte nõudluse kasvu arvelt.

«Kui pelgalt kasumile orienteerituse faas hakkab läbi saama ja firmad otsivad viise, kuidas käivet ja müügitulemusi parandada, siis valmistab selline tugev valuuta neile palju peavalu,» ütles Williams.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles