FT: USA keskpanga juht rahustab turgusid dollari osas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskpanga president Ben Bernanke
USA keskpanga president Ben Bernanke Foto: Reuters / Scanpix

USA keskpanga juht Ben Bernanke, kes dollari kohta harva sõna võtab, ütles eile, et nad hoiavad valuutaturgudel silma peal ning teevad omalt poolt kõik, et dollar tugevana hoida.


Ilmselt oli nende sõnade taga katse veenda turgusid ja valitsusi, et keskpank ei ole dollari saatuse suhtes ükskõikne. «Me analüüsime tähelepanelikult dollari väärtuse kõikumisi,» ütles Bernanke.

Tema sõnul arvestavad nad oma poliitika kujundamisel iga riskiga, mis võiks ähvardada tööhõivet ja hindade stabiilsust - millest omakorda sõltub dollari väärtus.

Dollar tegi Bernanke märkuste peale väikese hüppe, kuid andis seejärel taas veidi järele, kuna maaklerid ei ole päris veendunud, kas Bernanke dollari toetamisel ka sõnadest kaugemale läheb.

Ebatavaline on juba see, et keskpanga juht üldse valuuta teemal sõna võttis. Üldiselt on tavaks, et dollarist kõneleb Ameerikas üksnes rahandusminister.

Bernanke kommentaarid tulid ajal, mil maailm dollari kui reservvaluuta nõrkuse pärast üha rohkem muret tunneb, varjutades ka president Barack Obama Aasia-turneed.
Hiina pangandusregulaator kritiseeris nädalavahetusel USA keskpanka dollariga kauplemise julgustamise eest olukorras, kus investorid ülimadalate intressidega dollareid laenavad ning neid välismaal tulusamatesse varadesse investeerivad - mis kätkeb varamullide tekke riski.

Keskpanga juht andis ühtlasi mõista, et nad ei kavatse inflatsiooniriski hinnates tõusvaid toorainehindu ignoreerida. Tema sõnul kaaluvad nad ka võimalust võidelda uute varamullide vastu intressimääradega, kuigi USAs nad praegu ilmseid hinnamoonutusi ei tähelda.
Bernanke kordas taas, et pidades silmas madalat ressursikasutust, vaoshoitud inflatsioonitrende ja stabiilseid inflatsiooniootusi on nende poliitika jätkuvalt hoida intressimäärad pikemat aega nulli lähedal. Ta lisas aga, et kui majandus või üldine väljavaade peaks oluliselt muutuma, vaadatakse üle ka keskpanga poliitika.

Dollari hiljutist allakäiku iseloomustas Bernanke kui selle tulu lõppemist, mis tekkis kriisi haripunktis, kui kogu maailma investorid USA valuutast pelgupaika otsisid. Seejuures rõhutas ta taas, et keskpank hoiab arengutel hoolikalt silma peal, ning viitas inflatsiooniootuste kontekstis ka dollarile.

«Inflatsiooni mõjutavad mitmed tegurid, sealhulgas vilets ressursikasutus, inflatsiooniootused, vahetuskursid ning nafta ja teiste toorainete hinnad,» ütles Bernanke. Ta hindas inflatsiooniootused stabiilseks ning lisas, et vastakatele hoovustele vaatamata hoitakse inflatsioon ilmselt mõneks ajaks vaos.

Bernanke väljendas lootust, et kasv tuleval aastal tasapisi hoo sisse saab, kuid nägi ette ka tugevaid vastutuuli, muuhulgas pangalaenude piiranguid ning nõrka tööturgu.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles