Almunia: eurokriteeriumide lõdvendamine pole hea lahendus

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joaquin Almunia
Joaquin Almunia Foto: AP / Scanpix

Euro kiire kasutuselevõtt rahaliitu astumise tingimuste lõdvendamise teel ei oleks Kesk- ja Ida-Euroopa riikidele hea lahendus, ütles Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusvolinik Joaquin Almunia.

Kuigi eurole üleminek on uutele ELi liikmesriikidele, keda maailma finantskriis on eriti valusalt tabanud, endiselt üks põhieesmärke, ei tohi rahaliitu astumise nõudeid leevendada, kuna need aitavad eurot vormis hoida, ütles Almunia Austria keskpanga konverentsil Viinis.

Austria keskpanga president ja Euroopa keskpanga nõukogu liige Ewald Nowotny toonitas samuti, et rahaliidu kriteeriumide täitmine aitab riikidel tunda kindlamalt sinna pääsemise järel.

Reutersi eelmise nädala küsitlus näitas, et 2012. aastal prognoositakse euroliitu pääsemist Eestile, järgmised riigid ei suuda ühineda enne 2014. aastat.

Euro ei ole kiire ravim majandushädade vastu ega kõrvalda ka iseenesest olemasolevaid tasakaalustamatusi majanduses, ütles Almunia.

Ta pidas ebatõenäoliseks, et Kesk- ja Ida-Euroopa riigid suudaksid kiiresti taastada kriisieelse kasvu.

Eesti Panga asepresident Märten Ross ütles Viinis, et Eesti loodab euroliidu nõuded täita tulevaks kevadeks. Tema sõnul on Eesti suurimaks probleemiks eelarvepuudujäägi nõude täitmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles