Ostja kodus toimunud müügiesitluselt soetatud tolmuimeja võib tagastada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodus toimunud müügiesitluselt ostetud tolmuimeja võib teatud tingimustel rahas kaotamata tagastada.
Kodus toimunud müügiesitluselt ostetud tolmuimeja võib teatud tingimustel rahas kaotamata tagastada. Foto: Caro / Scanpix

Viimasel ajal on sagenenud juhtumid, kus inimesed ostavad oma kodus toimunud müügiesitlustelt kalli tolmuimeja, õhupuhastaja või veeionisaatori ning kahetsevad hiljem oma otsust. Tarbijakitse tuletab meelde, et teatud tingimustel on sellistest ostudest võimalik taganeda.

On oluline teada, et kui müügiesitlus toimus müüja algatusel, siis on võimalik lepingust taganeda 14 päeva jooksul eeldusel, et müüja andis selleks seadusega ette nähtud teatise vormi, teatas Tarbijakaitseamet.

Ostu-müügi tehingut, mis sõlmitakse äriruumidest väljaspool – tarbija kodus, tänaval, bussis või muus kohas – nimetatakse koduuksemüügilepinguks ning selle osas on tarbijale tagatud mitmed olulised õigused.

Olulisemaks võib pidada lepingust taganemise õigust - koduuksemüügi puhul on taganemisõigus 14 päeva peale toote kättesaamist ning kaupleja ei tohi nõuda selle perioodi ajal mingeid trahve ega tasusid. Kui toode tagastatakse näiteks posti teel, siis võib nõuda tarbijalt postikulude hüvitamist kuni 156 krooni ulatuses. Kui ostja viib toote isiklikult tagasi, temalt täiendavaid kulutusi nõuda ei tohi.

Mitmed tarbijad on väitnud, et müügimeeste võtted toote esitlemisel on tihtipeale eksitavad ja agressiivsed. Nimetatud müügimeetodite kasutamine on keelatud.

On juhtumeid, kus rõhutakse kodu ebahügieenilisust või viidatakse tervise parenemisele, kui kasutatakse müügiesindaja poolt müüdud tooteid. Samuti toonitatakse, et toode on selle hinnaga vaid täna ja vaid sellele ostjale. Paaril korral on tarbijad olnud nördinud, sest uue tolmuimeja ostmisega viiakse vana müügimehe poolt kaasa – selline tegevus pole lubatud ja kui müügiesindaja taolise ettepaneku teeb, tuleks kindlasti keelduda.

Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste soovitab tarbijatel säilitada meelekindlus ja kui ollakse veendunud, et tutvustatav kaup ei ole vajalik, kindlalt keelduda.

Kui tarbija on siiski otsustanud ostmise kasuks, tuleb veenduda, et kaupmehel on selle kohta esitada korrektne leping, milles kirjas ettevõtte kontaktid, kauba maksumus, tagastamisvõimalused. Samuti tuleb jälgida, et müüja annab toote üle originaalpakendis ning koos vajalike dokumentide ja lisadega.

Koduuksemüügilepingust taganemise teatise leiab riigiteatajast aadressil https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=734296.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles