Kolmandik kauplusevargustest läheb poetöötajate arvele

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: graafika: Silver Alt

Eesti suured kaubandusketid tunnistavad, et viimasel ajal on märgatavalt kasvanud nende juhtumite arv, kus kauplustest varastavad oma töötajad.



Maxima kauplusteketi avalike suhete juhi Erki Erilaiu sõnul on neil tabatud varastest ligi 30 protsenti oma töötajad. «40 protsenti on tavalised kauplusevargad ja 30 erinevad kaubatoojad,» ütles Erilaid.



Tänavu on kauplusevarguste arv Maxima kauplusteketis tema kinnitusel suurenenud seitsme protsendi võrra.



«Paraku on vargusega vahele jäänud oma töötajate hulk suurenenud just viimasel ajal,» ütles Erilaid. Tema sõnul on kasv tingitud ilmselt sellest, et Maxima on oma turvameetmeid tõhustanud.



Sama väidab Rimi kauplusteketi turundusjuht Evelin Mägioja – temagi kinnitusel jäävad neil viimasel ajal üha rohkem vargustega vahele oma töötajad.



«Samas võib sellel tõusul olla teinegi seletus – see, et inimesed üritavadki üldise majanduslanguse ajal võtta sealt, kust vähegi saab,» pakkus Mägioja.



Euroopa kaupluste kahjusid käsitlenud ja äsja valminud rahvusvahelise jaemüügi keskuse uuring näitab, et Balti riikides läheb aastas kauplustest kaupa kaduma ligi 285 miljoni euro eest ehk umbes 635 krooni iga siinse piirkonna elaniku kohta.



Rohkem kui 40 uuringusse kaasatud riigi hulgas andis see näitaja Baltimaadele 16. koha. Esikohal oli ülekaalukalt India, kus kaupade kadu on pea poole suurem kui teistel ehk 3,2 protsenti. Järgnesid Maroko 1,79, Mehhiko 1,75 ja Euroopa riikidest Türgi 1,67 protsendiga.



Uuringu kohaselt läheb Euroopas ligi kuus protsenti varastatud asjadest kaduma juba enne kauplusesse jõudmist.



Uuring väidab, et  need võtavad endale kaubavedajana töötavad inimesed. Eestis kõigub see arv eri kauplustekettide andmetel seinast seina.



Kui Maxima paneb vedajate süüks koguni kolmandiku kaupade kogukaost, siis Rimi kauplustekett pakub omakorda nullilähedast arvu.



«See tuleb sellest, et meil on oma keskladu, kuhu tuuakse suur osa kaupu ja kust me ise kauba edasi müüki toimetame,» selgitas Mägioja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles