RMK pakub töötutele rakendust juba sel aastal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kuigi esialgu kavatses riigimetsa majandamise keskus (RMK) pakkuda 1500 inimesele riigi toel tööd ja leiba tuleva aasta jaanuarist, luuakse esimesed töökohad juba selle aasta lõpus, et näha, kui palju huvilisi üldse on.



«Tööd on peaasjalikult võsakoristus, metsas prügi koristamine ja raietööd,»  kirjeldas RMK juhatuse esimees Aigar Kallas. «Midagi väga keerukat, rasket või kontimurdvat ei ole.» Ühe näitena tõi ta veel plaani teha puhtaks Narva jõe kanjoni põhi.



Need töötutele suunatud ettevõtmised on osa veel sel aastal alguse saavatest katseprojektidest Tallinnas, Narvas ja Tartus ning peaksid andma RMK-le aimu, kuidas pooleteisele tuhandele inimesele töökoha loomist tuleval aastal paremini korraldada.



«Plaan on pilootprojektid selle aasta jooksul ära teha ja vaadata, mis on tulemused ja kui palju on huvitatuid,» rääkis Kallas. «Näiteks Tallinna projekt annab tööd viiekümnele inimesele sõltuvalt tööviljakusest kuni nädalaks ajaks.»



Kolm katseprojekti, milles saab osaleda töötukassa kaudu, saavad tehtud talgutöö tähe all. «Korraldamist ja toitlustamist rahastab riik,» rääkis Kallas. «Otsest palka inimestele ei maksta.»



«Inimesi peaks motiveerima see, et nad tööl käivad ja leiavad rakendust,» seletas ta. «Isegi kui nad ei saa palka, vaid üksnes süüa, on see ikkagi parem kui üldse mitte midagi.» Töökohtadel, mida RMK pakub järgmisel aastal, makstakse siiski ka palka.



Töötajatele Kallase sõnul RMK-l mingisuguseid tingimusi pole. Siiski ei saadeta mehi ilma eelneva ettevalmistuseta kirvega metsa.



Kui katseprojektid on RMK enda rida, siis järgmisel aastal ees ootavaid töid viib RMK riigimetsas läbi eelkõige eraettevõtjate abil. RMK vahendab tööd ning inimesed asuvad tööle eraettevõtetes.



«Meie pakume omalt poolt töö ning anname ettevõtjatele, kellel on võimalik töötukassa abil oma töötajatele palgatoetust saada, võimaluse suurendada palgatavate inimeste arvu,» selgitas Kallas riigiga sõlmitud lepingu tagamaid.


Valdavalt on tegemist hooajaliste töödega, enamasti kevadsuvisel ajal.



«Metsaistutus näiteks kestab ligikaudu kaks kuud, saades alguse Lõuna-Eestist ning jõudes teiseks kuuks, kui ilmad soojemad, ka Põhja-Eestisse,» tõi Kallas näiteks. «Kuid kindlasti on pakkuda ka selliseid töid, mida saab teha aasta ringi.»



Riik sõlmis RMKga oktoobris kokkuleppe kuni 1500 töökoha loomiseks. Palgatoetust hakatakse saama järgmise aasta algusest ja raha tuleb Euroopa Sotsiaalfondist.



Palga maksmiseks on umbes sada miljonit krooni ning sellest peaks kokku jaguma ligi 5000 töökoha toetamiseks. Mõte kaasata töötuse leevendamiseks inimesi riigimetsa hooldustöödele käidi välja tänavu 1. mail toimunud mõttetalgutel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles