Suurpanga juht: ükski pank pole põhjaminekuks liiga suur

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JPMorgan Chase'i juhatuse esimees Jamie Dimon.
JPMorgan Chase'i juhatuse esimees Jamie Dimon. Foto: Reuters / Scanpix

Varade mahu järgi suuruselt teise USA panga JPMorgan Chase'i juhatuse esimehe Jamie Dimoni sõnutsi tuleb lõpetada suhtumine, et suuri pankasid ei tohi lasta pankrotistuda ning tõsiste probleemide korral peaks seadusesilm ka suurimate laenuandjate tegevuse lõpetama.


«Kui mõni ettenägematu asi peaks meie firma kokkukukkumise piirile viima, siis peaks riik laskma sel juhtuda,» kirjutas Dimon täna The Washington Postis.

«Üleilmne majanduskasv nõuab suurte finantsettevõtete teenuseid. Samuti nõuab see, et suurtel pankadel oleks lubatud pankrotistuda,» märkis Dimon.

JPMorgan Chase'i hinnatakse USA nelja suurema kommertspanga seas kõige parema tervise juures olevaks, edastab Reuters.

Pärast Lehman Brothersi pankrotistumist eelmise aasta septembris on paljud analüütikud kinnitanud, et suured pangad nagu JPMorgan, American International Group, Bank of America, Citigroup ja Goldman Sachs on liiga suured, et neid lastaks põhja minna, sest nende kokkukukkumise mõju maailmamajandusele ning turgudele oleks hirmuäratav.

Dimon vaidleb pankade suurusele seatavatele piirangutele vastu ning kinnitab, et suurem mõõtkava teenib klientide, aktsionäride ning majanduse huve, lubades pakkuda kiiret, odavat ning laiemat valikut tooteid.

Dimoni hinnangul peab seadusandjal olema lubatud suurte finantsinstitutsioonidega võimaliku pankrotiohu korral tegutseda, sealhulgas juhtkonda vahetada, varasid müüa ning isegi aktsionäre ning võlausaldajaid välja tõrjuda.
Tema sõnutsi on vajalik ka rahvusvaheline koostöö, sest kokkukukkumistel on laiaulatuslik mõju.

Arvamus, et mõni ettevõte on pankrotistumiseks liiga suur, on poliitiliselt, majanduslikult ning eetiliselt oma aja ära elanud, lausus Dimon.

«Ükski finantssüsteem ei saa efektiivselt toimida, kui ettevõtted ning investorid usuvad, et valitsus neid võimalike kokkukukkumisega kaasnevate tagajärgede eest kaitseb. Väljend «läbikukkumiseks liiga suur» peab meie sõnavarast kaduma,» kinnitas Dimon.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles