Lippmaa: Eesti Energia on järgmine Telekom

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juht Sandor Liive (vasakul) ja akadeemik Endel Lippmaa.
Eesti Energia juht Sandor Liive (vasakul) ja akadeemik Endel Lippmaa. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Teaduste Akadeemia energeetikanõukogu esimehe Endel Lippmaa sõnul võib Eesti Energia börsile viimine tähendada ettevõttele mingil hetkel Eesti Telekomiga sama saatust.


Kuigi senise info kohaselt on energiafirmast börsile minemas kuni kolmandik ja riik säilitaks peremehe rolli, on see Lippmaa sõnul siiski riskantne samm.



«See on algus samale protsessile, mis toimus Telekomiga,» viitas Lippmaa telekommunikatsioonifirma välisomanike kätte liikumisele.



Akadeemiku sõnul võiks riik talitada samamoodi Eesti Energiaga, nagu seda tehti Tallinna Sadama puhul - kui ettevõttel oli raha vaja, otsustas valitsus teha rahasüsti.



Lippmaa hinnangul leiaks riik vajadusel Eesti Energia tarbeks oma eelarvest ka kümme miljardit krooni, kui see aastate peale ära jagada.



Juhul, kui valitsus otsustab siiski akadeemikute nõu kuulda võtmata energiafirma börsileviimist jätkata, ei kavatse akadeemikud Lippmaa sõnul selle plaani vastu võitlema hakata.



«Akadeemikud on oma sõna öelnud. Riik ei kuulu akadeemikutele. Akadeemikud saavad hakkama. Küsimus on, kas teised inimesed saavad.»



Eile saatis Eesti Teaduste Akadeemia laiali avaliku pöördumise, milles tauniti riigi plaani viia Eesti Energia lisakapitali saamiseks börsile.



Akadeemikud võrdlesid seda aastatetaguse Narva Elektrijaamade ja NRG juhtumiga, kus kahtlase taustaga NRG lõpuks rahatuks osutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles