Õpetajaid varitseb palgakärbe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate palgamiinimumi kärpe suurus, kas viis või neli protsenti, pole praeguseks veel otsustatud. Siiani on Tartu koolide õpetajate miinimumpalk olnud 10 500 krooni, mis on 423 krooni enam kui mujal Eestis. Alla 10 077 krooni ehk praeguse pedagoogide riikliku palgaalammäära õpetajate väikseim sissetulek langeda ei tohi.
Õpetajate palgamiinimumi kärpe suurus, kas viis või neli protsenti, pole praeguseks veel otsustatud. Siiani on Tartu koolide õpetajate miinimumpalk olnud 10 500 krooni, mis on 423 krooni enam kui mujal Eestis. Alla 10 077 krooni ehk praeguse pedagoogide riikliku palgaalammäära õpetajate väikseim sissetulek langeda ei tohi. Foto: Sille Annuk

Seni said Tartu õpetajad rohkem palka kui mitmetes teistes omavalitsustes, uuest aastast aga viivad kärped tõenäoliselt nelja-viie protsendi ulatuses raha ära ka Tartu õpetajate kaukast. 


«Ega ta õnnetunnet ei suurenda, sest kes see ikka vähem palka tahaks saada,» lausus Tartu kommertsgümnaasiumi direktor Priit Hänni. «Aga selle pärast õpetaja nüüd klassi eest veel ära ei lähe,» jäi koolijuht siiski optimistlikuks. 



Riik vähendas juba selle aasta 1. juulist õpetajate palga alammäära, misjärel paljud omavalitsused olid sunnitud õpetajate palku alandama. Tartu aga leidis abilinnapea Jüri Sasi sõnul suvel, et suudab riikliku alammäära langust korvata oma muust kokkuhoiust, ning jättis õpetajate palga muutmata.



Suures linnas lihtsam


Abilinnapea Karin Jaanson rääkis, et seni oli võimalik õpetajate palku kõrgemal hoida tänu mastaabisäästule. Lihtsamalt öeldes tähendab see, et Tartu on suur linn, siin on suured koolid ja kuna klassid on suuremad kui väikses maakoolis, saab iga kool ka rohkem pearaha.



Suuremate klasside õpetamine on Jaansoni selgitusel kokkuvõttes odavam.


«Õpetajatele makstakse ikka ühtemoodi, olenemata sellest, kas tema klassis on 15 või 24 õpilast, kuid kool saab suurema klassi pealt rohkem raha,» tõi Jaanson näite mastaabisäästust. 



Sasi sõnul ei ole aga kokkuhoid piisav, et ka uuest aastast Tartu õpetajate palku praegusel tasemel hoida. Seetõttu ootab õpetajaid uuest aastast ees arvatavasti 4-5-protsendiline palgakärbe.



«Eks me peame muidugi veel arvestusi tegema ja haridustöötajate ametiühinguga läbi rääkima selle kärpeteema,» lausus Sasi.



Lõplik selgus õpetajate järgmise aasta palga asjas saabub Jüri Sasi kinnitusel detsembris. 



Kärbe oli etteaimatav


Volikogu sotsiaaldemokraatide juht Tõnu Ints viitas, et nende fraktsioon päris juba oktoobri alguses linnavalitsuselt aru õpetajate palgakärbete kohta. «Aga kui mina rääkisin, et linn kavatseb õpetajate palku vähendada, siis ma sain leheveergudel Sasi käest sõimata, et Ints külvab paanikat,» meenutas sotside juht talle enne valimisi osaks saanud kriitikanooli.



Sasi aga ütles, et tema ei ole õpetajate palkadega keerutanud ega asjata sotsidega kurjustanud. «Oktoobris oli see hoopis teine asi. Mina rääkisin, et sel aastal ei ole plaanis palku vähendada, järgmisest aastast ei olnud juttu,» selgitas ta.



Abilinnapea lisas, et juba suvel oli teada, et õpetajate palku suudetakse esialgu aasta lõpuni hoida ning siis tuleb need uuesti üle vaadata.  



Tõnu Ints ütles, et kuigi õpetajate palkade hoidmine on positiivne, on see linna rahalist seisu arvestades olnud luksus.



«Linn on nagu krediitkaardiga pere, kes on endale toredaid asju soetanud,» tõi Ints võrdluse. «Seda oli ju ette näha, et arvatavasti tuleb õpetajate palku vähendada,» lisas ta.



Juhul, kui linn langetab õpetajate palka riikliku alammäära tasemele, jääb Sasi sõnul koolide enda otsustada, kuidas ja mille arvelt nad täpsemalt kulusid kärbivad.



Kindlasti ei oleks kommertsgümnaasiumi direktori Hänni sõnul võimalik õpetajaid lihtsalt 10 protsendi ulatuses koondada, küll aga nägi Hänni muid võimalusi kokkuhoiuks. «Võib ju võõrkeelerühmi kokku panna või osa valikaineid ära jätta,» pakkus ta välja. 



Descartes’i lütseumi direktor Jaan Reinson ütles, et kui kärbe viie protsendi juurde pidama jääb, on koolidel isegi hästi läinud, võrreldes teiste avalikus sektoris tehtud lõigetega.



«Kui kärped sellest suuremaks lähevad, siis hakkab asi kurvaks kiskuma,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles