Eesti müüb SRÜ riikidele oma kogumispensionisüsteemi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergo Ulpus seisab selle eest, et Eesti kolm pensionisammast ekspordiartikliks muuta.
Sergo Ulpus seisab selle eest, et Eesti kolm pensionisammast ekspordiartikliks muuta. Foto: Toomas Huik

Eesti müüb oma pensionisüsteemi ülesehitust mitmetele endistele NSVLi vabariikidele, kel tuleks selle eest välja käia mitukümmend miljonit krooni.



Hiljuti viibis Tallinna börsi ja Eesti väärtpaberikeskuse teadmisi ja tehnoloogiat eksportiva firma eCSD Expert tegevjuht Sergo Ulpus Usbekistani pealinnas Taškendis, kus toimus Euraasia keskdepositooriumide ühenduse aastakonverents.

Ulpus  pakkus seal SRÜ riikidele võimalust võtta kasutusele Eestis toimiva pensionisüsteemi loogika ja ülesehitus.

«Meie eesmärk on eksportida Eesti kogumispensioni teadmisi kõikides aspektides – kogumispensioni loogiline ja õiguslik ülesehitus, infosüsteem jne,» selgitas Ulpus.

Tema kinnitusel peetakse Eesti praegust pensionisüsteemi üheks maailma parimaks ja eesrindlikemaks. Nii ongi Tallinna börsi tütarfirma valmis andma välisriikidele nõu alates õigusaktide loomisest kuni pensionireformi PR-kampaaniani välja.

Pensionisüsteemi müügitöö koosneb mitmest etapist ning müük algab üldjuhul kogemuse jagamisest ja koolitusest.

«Viimase aasta jooksul on meid külastanud ametnikud Palestiinast, Ukrainast, Türgist, Gruusiast, Rootsist, Armeeniast, Soomest ja Sri Lankast,» ütles Ulpus.
Protsess jätkub klientriikides kohapeal juba konkreetse eel­analüüsiga, mille tulemuseks on pensionireformi läbiviimiseks vajalik projekt ja tegevuskava.

See, kui palju tuleb mõnel riigil nimetatud teenuste eest raha välja käia, sõltub töö mahust ning müüdavatest litsentsiõigustest IT-süsteemidele ja mudelitele.

«Suurusjärgu mõttes võib ühe riigi puhul kõigi etappide kogumaksumus ulatuda mitmekümne miljoni kroonini,» hindas Ulpus.

Leitud on juba ka esimene klient – Armeenia. Tehtud on eelanalüüs pensionisüsteemi loomiseks ja kevadel käivitus ka IT-süsteemide ja ärilahenduste arendus.

Oma pensionifondi saavad esimesed armeenlased valida juba järgmise aasta teises pooles ning esimene sissemakse laekub 2011.
Ulpuse sõnul on huvi Eesti pensionisüsteemi vastu suur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles