FT: Kliimasoojenemine ohustab Aasia finantskeskusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Singapur.
Singapur. Foto: Reuters / Scanpix.

Kahte Aasia suurimat rahvusvahelist finantskeskust Hong Kongi ja Singapuri ähvardavad globaalse kliimasoojenemise tõttu rängad üleujutused ja muud katastroofid, selgub avaldatud raportist.


Mõlemad finantskeskused on keskkonnaalase survegrupi WWF raportis kliimamuutuste poolt ohtu seatud linnade esikümnes Aasias - regioonis, mida peetakse kõige kaitsetumaks ülemaailmselt tõusva temperatuuri ees.

Raport hoiatab, et Hong Kongi ähvardab üha kõrgem merevee tase, mis võib Hiina Pärlijõe deltas aastaks 2050 tõusta 40-60 sentimeetri võrra. Ujutusteohtlik rannikuala laieneks seeläbi kuni kuus korda.

Samuti hoiatab raport taifuunide poolt põhjustatud kahjude dramaatilise kasvu eest, juhtides tähelepanu sellele, et tervelt 14 ajavahemikus 1950-2004 regiooni tabanud 21st ülitugevast tormist leidsid aset pärast aastat 1986.

Alates aastast 1960 on neljakordistunud selliste ööde arv, kui temperatuur Hong Kongis on tõusnud üle 28°C. Samas prognoositakse, et alla 12-kraadiste talveööde arv, mida praegu tuleb ette keskmiselt 21 aastas, langeb 50 aasta pärast nullini.

Singapuri kohta ennustab raport, et meretase tõuseb sajandi lõpuks 60 sentimeetrit, murendades ranniku kaitserajatised ning lühendades linnriigi rannajoont, avades ta veelgi enam tormidele ja ujutustele.

Samuti väidetakse raportis, et kliimamuutused võivad hoogustada Dengue palaviku levikut. Haiguspuhangute arv on perioodiliselt kasvanud, kõige rängemaks on seni osutunud aasta 2007.

Kõige ohustatumaks linnaks on raporti järgi Bangladeshi pealinn Dhaka, mis asub otse suure jõe deltas ning kannatab seetõttu regulaarselt ujutuste all. Samuti paikneb linn merepinna suhtes väga madalal ning selle elanikkond on väga vaene - mis teeb linna kaitsmise ja olukordadega kohanemise veelgi keerukamaks.

Hapras olukorras on ka teist kohta jagavad Jakarta ja Manila, kolmandat kohta jagavad Calcutta ja Phnom Penh, neljandat kohta jagavad Ho Chi Minh ja Šanghai, viiendal kohal asuv Bangkok ning Kuala Lumpur, kes jagab kuuendat kohta Hong Kongi ja Singapuriga.

Raport paneb arenenud riikidele südamele, et nood võtaksid enda kanda lõviosa kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamise maksumustest, aitaksid kohanemisfondi kaudu rahastada vajalike muudatuste läbiviimist arengumaades ning teeksid oma osa leevendamaks kliima poolt põhjustatud katastroofide kahjustusi.

Samas aga rõhutab raport ka seda, et ohustatud linnad ja valitsused peavad ka ise midagi ette võtma, kandes paremini hoolt rannikuasulate ja ökosüsteemide eest.

Raport avaldati arvestusega mõjutada 21 valitsusjuhti, kes kogunevad sel nädalal Singapuris toimuvale Aasia - Vaikse Ookeani Majandusliku Koostöö Organisatsiooni tippkohtumisele, millele detsembris järgneb globaalse kliimamuutuse tippkohtumine Kopenhaagenis.


Copyright

The Financial Times Limited 2009.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles