FT: Bushi ametnikud suruvad end Iraagi äridesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk pressikonverentsilt, kus kingad George Bushi suunas visati
Hetk pressikonverentsilt, kus kingad George Bushi suunas visati Foto: AFP / Scanpix

Bushi administratsiooni juhtivad tegelased, nagu endine USA suursaadik Bagdadis Zalmay Khalilzad ja sõja lõppedes ehitustegevust koordineerinud erukindral Jay Garner, on juhtimas värskeid jõupingutusi edendamaks äritegevust Iraagis.


Kaks omaaegset juhtivat ametiisikut on osa endistest USA sõduritest ja diplomaatidest, kes üritavad kasutada oma sõjakogemusi aitamaks välismaistel ettevõtetel Iraagi turule siseneda või alustavad seal ise oma äridega.

Khalilzadi juhitud Khalilzad Associates rajas tänavu kontorid Bagdadi ja Põhja-Kurdi linna Erbilisse, kus nad nõustavad Iraagis äri alustada soovivaid ettevõtteid. Intrevjuude andmisest ettevõte keeldus, küll aga kinnitas nende pressiesindaja kontorite asutamise fakti ning seda, et Khalilzad, kes omal ajal oli ka USA saadik ÜROs, on riiki sel aastal mitu korda külastanud.

Garner, sisuliselt USA sõjajärgne kuberner Iraagis, oli Vast Explorationi juhatuse liige, kui viimane ostis kahe aasta eest 37 protsenti Kurdistani nafta-väärtpaberitest ning on Kanada ettevõtte nõustajaks siiamaani. «Jay on Kurdistanis ja Iraagis väga tuntud ning see oli firmale kasulik,» ütles Vasti pressiesindaja.

Julgeoleku paranedes on nii Iraagi kui Ameerika valitsused teinud jõupingutuse ettevõtlussidemete edendamiseks.

Samas on endiste Bushi valitsusametnike tegevus paljude silmis vastuoluline, eriti kuna paljud Araabia-maailmas on siiamaani veendunud, et 2003. aasta invasiooni peamine eesmärk oli saavutada kontroll riigi naftaressursside üle.

«Ametiisikud, kes hakkavad tegelema äriga paigus, kus neil hiljuti oli oluline poliitiline mõju, äratavad avalikkuse silmis kahtlust isegi siis, kui midagi tegelikult valesti ei ole,» ütles New Yorgis baseeruva valvekoera Revenue Watch Institute juht Karin Lissakers.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles