FT: USA firmad ületasid kvartalikasumite prognoosid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaklerid Now Yorgi börsil.
Maaklerid Now Yorgi börsil. Foto: Scanpix Sweden

Thomson Reutersi andmetel on oma prognoositud kolmanda kvartali kasumi ületanud rohkem juhtivaid USA ettevõtteid, kui seda on juhtunud üheski kvartalis enam kui 15 aasta jooksul.


Analüütikute sõnul tõusevad aga kasumid - tänu kulude kärpimisele - jätkuvalt kiiremini kui käibed, mis võib tähendada seda, et Wall Streeti ootab veel teinegi langus.

Prognoose ületavatest kolmanda kvartali kasumitest on teatanud 80 protsenti S&P 500 indeksisse kuuluvatest ettevõtetest. Hetkel on aruanded esitamata veel 60 firmal, kuid Thomson Reutersi USA kasumite osakonna juhi John Buttersi sõnul saab prognoose ületanud ettevõtete arv tõenäoliselt olema kõrgeim alates aastast 1994, mil nad nimetatud andmeid koguma hakkasid.

«Terve hulk suurettevõtteid mitte lihtsalt ei ületanud prognoose, vaid ületasid neid väga suurelt,» lisas ta.
Viimase 15 aasta jooksul on S&P 500 ettevõtted ületanud kvartaliprognoose keskmiselt 1,9 protsendi võrra. Samas olid need 440 firmat, kes möödunud nädala lõpuks oma kvartalikasumid avaldada jõudsid, ületanud ootusi keskmiselt 14,9 protsendi võrra - mis on arvestuse algusest alates kõrgeim tase.

Meeldivate üllatuste tulvale vaatamata on S&P 500 indeksi väärtus alates möödunudkuise aruandlusperioodi algusest kerkinud vaid veidi üle 1 protsendi. «Huvitav ei ole mitte niivõrd see, et mõned firmad oma prognoose ületasid, vaid et nende aktsiad ikkagi kukkusid,» ütles JPMorgani USA jookide ja majapidamistarvete analüütik John Faucher.

Käibeprognoose on seni ületanud vaid 58 protsenti ettevõtetest. Kuna paljud firmad ületasid prognoose tänu kulude kärpimisele, tuntakse muret, et turg võib end ise taas languseks ette valmistada.

Mizuho Securities'i vanemanalüütik Steven Ricchiuto ütles: «Mida rohkem firmad üritavad kulusid kärpida, seda enam töötajaid nad vallandavad, ning seda väiksemaks muutub tulevikus nõudlus nende toodete järele.»
RBSi strateegi Alan Ruskini sõnul on Wall Street seetõttu kimbatuses, ega tea, mis hiljutiste turumuutuste taga tegelikult peitub.

«Väga suur hulk raha on ikka veel äraootaval seisukohal,» ütles ta. «Ühest küljest on meil potentsiaali ja me võime eeldada kasvutaset, mis julgustaks keskpanka tingimusi karmistama. Teisest küljest näitavad mittepõllumajandus-sektori palgad, et taastumisprotsess võib kõikuma lüüa.»

Copyright The Financial Times Limited 2009. 


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles