Argo Ideon: otsitakse 0,2 protsenti

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Pm

Euroopa Komisjoni avaldatud Eesti järgmise aasta majandusprognoos leiab, et meie eelarvedefitsiit võib olla 3,2 protsenti ehk 0,2 protsenti üle euro saamiseks lubatud normi. Samas on igal juhul tegu vaid prognoosiga - täpsed numbrid selguvad ju alles 2011. aasta kevadel, kui Eesti pangaautomaadid peaksid juba eurosid täis olema.

0,2-protsendipunktine erinevus võib ju asuda arvutusvea piires. Sellegipoolest peab olema valitsusel tagataskus loetelu võimalustest, millega vajadusel defitsiiti ohjeldada. Esialgu on käiku lastud üleskutsed vähem kulutada, st patriotism ja vastutustunne. Need on üpris head asjad, aga näiteks mõne maksu tõstmise mõju riigi tuludele on palju lihtsam arvutada kui omavalitsusjuhtide või ülikoolirektorite oodatava patriootliku käitumise võimalikku mõju. Seepärast ongi lahti läinud spekulatsioonide karussell, millise maksukaardi valitsus esimesena taskust välja võtab.

Vahelduseks on kosutav teada, et vähemalt majandust oluliselt mõjutavat ettevõtte tulumaksu süsteemi ei asuta muutma käigult ja huupi, vaid spetsialistid on terveks aastaks tööle rakendatud - uurima praeguse süsteemi mõjusid majandusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles