Lasita trotsib kriisi uut tüüpi aknaga

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasita Akna tegevdirektor Helena Randoja näitab uut, varasemast sentimeetri võrra paksemat puitakent.
Lasita Akna tegevdirektor Helena Randoja näitab uut, varasemast sentimeetri võrra paksemat puitakent. Foto: Margus Ansu

Eesti vanim puitakende tootja Lasita Aken on valmistanud oktoobri algusest peale oma Tartu tehases uut tüüpi aknaid, mis on vanadest 10–20 protsenti kallimad, kuid soojapidavamad.


«Soojapidavuse poolest jääb see aken alla ainult spetsiaalsele nn passiivaknale, mis on aga väga kallis,» selgitas Lasita tegevdirektor Helena Randoja.



Uut tüüpi akna tootmisse investeeris Lasita Aken 1,2 miljonit krooni. Eelmine suurem rahapaigutus oli firmas 2007. aastal, mil avati moodne värvimisliin.



Selle aasta algusest investeerimisfirmale Investar kuuluv Lasita Aken alustas tegevust 1989. aasta novembris. Randoja nentis, et nagu paljud Eesti ettevõtted, elab Lasita praegu üle ilmselt oma seni suurimat kriisi, kuid tänu jõulisele kulude kärpimisele maksmata arveid pole ning pankrotiohtu ei paista.



Korvamaks tootmise langust, mis küündis mullu 33 protsendini ja küünib tänavu umbes 25 protsendini, koondas firma selle aasta alguses 12 inimest. Praegu on palgalehel 44 inimest, kellest tootmises 30. Kaks aastat tagasi oli Lasita Aknal 80 töötajat, kuid Randoja sõnul ei jõudnudki firma täita plaani kasvatada seda arvu veel 15 võrra.



«2008. aasta oli katastroofiline, sest eelmiste omanike ajal ei suudetud minna kaasa turu kukkumisega ning kulusid kiirelt kontrolli alla võtta,» sedastas Randoja.



Randoja kinnitusel pole Lasita Aken veel töötajate palku kärpinud, kuid ilmselt ei pääse sellest uuel aastal. Randoja arvates on võimalik lõpetada tänavune aasta 30 miljoni kroonise käibe ja väikese kahjumiga, võibolla aga nulligi jõuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles