Siseinfo kuritarvitamise juhtum jõudis esimest korda Eesti kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Ajakirjanikuharidusega ja Riias Stockholmi kõrgemas majanduskoolis õppinud SEB Enskilda finantsanalüütik Dmitri Vassiljev teenis panga siseinfot kasutades börsilt 1,5 miljonit krooni, kuid jäi pettusega vahele.



Eile vapustasid finantsinspektsioon ja Põhja ringkonnaprokuratuur avalikkust uudisega, et esimest korda peab nn insaidertehinguga vahele jäänud inimene Eestis kohtu ette astuma.



Süüdistuse kohaselt sai 2008. aastast SEB Enskildas rahanduse osakonna analüütikuna töötanud 27-aastane Dmitri Vassiljev oma töö tõttu enne teisi teada, et Telia Sonera kavatseb Eesti Telekomi ning Leedu TEO LT aktsionäridele ülevõtupakkumise teha. Vassiljev ise osales selle protsessi ettevalmistamises.



Vahi alla ei võetud


Selle asemel et info enda teada jätta, palus Vassiljev naistuttaval avada kaks kontot, kuhu aktsiaid osta.



5. augustil viimane seda ka tegi, misjärel süüdistatav ostis ühele kontole 107 313 TEO LT aktsiat. Samuti soetas ta samal viisil mitmeid TEO LT ja Eesti Telekomi aktsiate ostuoptsioone.



Enne Telia Sonera teadete avalikustamist oli Eesti Telekomi aktsia hind 75 krooni ning TEO LT aktsia hind 1,4 litti. Aktsionäridele tehtud pakkumine oli aga vastavalt 93 krooni ja 1,83 litti aktsia kohta. Telia Sonera teadete avalikustamise järel tõusis aktsiate hind vastavalt 23 ja 30 protsenti.



Prokuratuuri teatel oli Vassiljevi võit tehingust 1,5 miljonit krooni, mille kohus nüüdseks arestinud on. Eile saadeti Vassiljevi juhtumi kokkuleppemenetlus kohtusse, mis sisuliselt tähendab, et Vassiljev ja tema kaitsja Alla Jakobson nõustusid esitatud süüdistuse sisu, kuriteo kvalifikatsiooni, tekitatud kahju laadi ja suurusega.



Milline karistus mehele määratakse, ei tahtnud prokuratuur eile spekuleerida. Küll öeldi, et Vassiljevit vahi alla võetud ei ole.



«Ta tunnistas üles, et lekitas infot, mida poleks tohtinud mitte kellelegi avaldada,» sõnas ka Vassiljevi endine ülemus, SEB Enskilda juht Henrik Igasta. Ta lisas, et Vassiljev rüvetas nende äri üht põhiprintsiipi – kliendi usaldatud info kaitsmist.



Reeglid ei kaitse

SEB Enskilda sai juhtumist teada finantsinspektsioonilt. «Meil on sise- ja protseduurireeglid ning kutseetikat reguleerivad standardid paigas. Kõik töötajad on neist teadlikud. Kahjuks ei kaitse aga ükski reegel inimliku ahnuse ja rumaluse eest,» ütles Igasta, kelle sõnul on Vassiljev nüüdseks vallandatud.



Vassiljevi advokaat Alla Jakobson polnud eile nõus süüasja kommenteerima. «Ma võin öelda ainult seda, et tegemist on väga kena noore inimesega,» lausus Jakobson.



Advokaat ütles, et ei saa enne kohtusse minekut midagi lähemalt rääkida. «Kui asi jõuab kohtusse, siis ehk viimane arvestab meie selgitusi,» lausus Jakobson. Küsimusele, kas tema hinnangul on Vassiljev süütu, vastas advokaat: «Seda ei ole ma öelnud.»



Põhja ringkonnaprokurör Maria Sutt märkis, et tegemist on esimese väärtpaberikuriteoga, mille nad kohtusse saatnud on. «Seega on tegemist väga olulise kriminaalasjaga edasise praktika kujundamisel,» lisas ta.



Kommentaar


Kilvar Kessler
finantsinspektsiooni juhatuse liige


Kas nii suure koguse aktsiate ostmine oli rumal? Ma ütleks nii, et iga kuritegu on ebaintelligentne, kuna kogu kahju tuleb ühiskonna arvelt, olgu siis kahjuks usaldus või raha. Seega ma ei ütleks, et ükski kuritegu tark oleks.



Kui nüüd küsida, kui hästi peidetud või mittepeidetud see asi oli, siis ütleks nii, et sellise tehingu peitmine on rohkem kunst kui teadus. Ei taha ka öelda, et selline asi lihtne on.



Menetlustaktika ei kuulu teabe hulka, mida me avaldame. Seega kahtluse tekkimise sisu ja Dmitrini jõudmist finantsinspektsioon ei täpsusta.



Mitte kunagi varem ei ole Eestis siseinfo kuritarvitamise asi kohtusse jõudnud. Pretsedendi aluseks on vaieldamatult finantsinspektsiooni ja prokuratuuri tõhus ja sujuv koostöö kogu kriminaalmenetluse kestel. Kahjuks on osutunud müüdiks tõdemus, et meie väärtpaberiturgu selle väiksuse tõttu ei kuritarvitata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles