Tallinna toidumess tõi kokku tuhandeid proffe

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidumessi rikkalik võistlustekava tõi kokku tuhandeid erialainimesi.
Toidumessi rikkalik võistlustekava tõi kokku tuhandeid erialainimesi. Foto: Mihkel Maripuu

Eile ja täna Tallinnas toimunud toidumess tõi korraldajate esialgsel hinnangul kokku 5000-6000 professionaali.

Eksponente oli messil kokku 100 ringis ja kuigi enamiku pinnast olid haaranud Eesti firmad, leidus ka kaugemaid külalisi, näiteks otsis endale maaletoojat Brasiilia veinitootja ja Kasahstani riisikasvataja lootis leida hulgiostjat.

Eestisse delikatessliha, muu hulgas krokodilliliha importiva firma Cawi Foods tegevdirektor Christian Rajalin ütles, et jäi seekordse messiga väga rahule. «Külastajate seas oli palju toidu ja teeninduse ala õppivaid noori, kellega ei saa küll praegu äri teha, kuid nendest võivad partnerid saada tulevikus,» märkis ta.

Sadu noori tõid messile aasta parima noore teenindaja ja noorkoka konkursid, mille võitjad selgusid eile. Parimaks nooreks teenindajaks sai Juri Pütsepp Haapsalu Kutsehariduskeskusest ja aasta noorkoka tiitli Ailen Ojamaa Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakoolist.

Lisaks toimusid messil aasta kokaraamatu, parima jõulutoote ja parima koolisöökla valimised ning selle aasta kokkade, kelnerite, kondiitrite ja pagarite kutsevõistluste finaalid.

Messi korraldaja Tiit Sarv nimetaski tihedat võistlusteprogrammi üheks messi edukuse ja külalisterohkuse põhjuseks.

Eelmisele proffidele mõeldud toidumessiga, mis toimus 2007. aastal, võrreldes oli tänavu siiski eksponente paarikümne jagu vähem, tunnistas Sarv. Lisaks olid firmad kokkuhoidlikumad pindasid rentides – enamik püüdis oma ekspositsiooni ära mahutada üsna kitsukesele pinnale või jagas ruumi mõne teise firmaga.

Ühe suurema messipinna rentinud ettevõtte Veikand juht Andrus Sonts ütles, et käis toidumessil viimati kaheksa aastat tagasi, kuid kriisiaeg sundis just nüüd julgelt välja tulema. «Kui nõudlus on madalam, siis tuleb ise olla aktiivne ja tegutseda. Tänavu oli ka messil osalemine odavam ja seetõttu võimalused igati head,» lausus ta.

Veikand varustab toidutööstusi seadmete, materjalide ja lisaainetega, mille sekka kuuluvad ka kurikuulsaks saanud E-ained. Messil olid Veikland aga väljas uute E-vabade retseptidega ja huviliste rohkuse järgi otsustades võib tulevikus Eesti tootjatelt oodata näiteks E-ainetest vabasid vorste, viinereid ja sinke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles