Elektri hind võib kerkida Eestis Põhjamaadest kallimaks?

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Energeetikaspetsialist Arvi Hamburg hindab, et kuna riigid on kohustatud aastast 2013 ostma turult CO2 kvoote, võib Eestis toodetava elektri hind kujuneda isegi kõrgemaks kui Põhjamaades.


Hamburgi sõnul sõltub Eestis elektrihinna kujunemine aastal 2013 sellest, millistel alustel toimub CO2 maksustamine.



Nimelt peaks siis käivituma nn kasvuhoonegaaside uus kauplemisperiood, mil riikidel tuleb osta oma CO2 kvoot börsilt.



«Aastateks 2005-2007 jagati kvoote 1990. aasta saastekogusest lähtuvalt. Teiseks kauplemisperioodiks vahemikus 2008-2012, jagati kvoote lähtuvalt esimese kauplemisperioodi tegelikust CO2 heitme kogusest.



Esimesel kauplemisperioodil oli meil küllaldaselt kvooti, mida Eesti Energia ka müüs ja millelt teenis olulist tulu. Aastatel 2008 ja 2009 oleme suutnud oma elektritootmise hoida eraldatud kvootide piires.


Olukord muutub oluliselt meie jaoks 2013. aastal,» selgitas Hamburg.



Seega - kui Eesti peab kolme aasta pärast endale kõnealuse kvoodi ostma, lisandub selle maksumus meie põlevkivielektri hinnale.



Hamburgi sõnul on juba täna Eestis ja Põhjamaades elektritootmise hinnad sisuliselt samas suurusjärgus. Kvootide kohustatud ostmisega võib aga juhtuda, et 2013. aastal on meie elektrihind Põhjamaade omast kõrgem.



«Põlevkivist 1 MWh elektri tootmisel eraldus 1180 grammi SO2, Soome suurimal elektritootjal Fortum on vastav arvnäitaja alla 50,» tõi Hamburg näite.



Selle aasta detsembris Kopenhaagenis toimuval ÜRO Kliimakonverentsil peakski otsustatama, milline saab olema maailma kliimapoliitika ja sellega seonduv kvootide temaatika aastast 2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles