Toompark: rohkem tehakse tehinguid omavahenditega

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaramüügi teade
Kinnisvaramüügi teade Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Aasta kolmanda kvartali lõpus jäi eluasemelaenude jääk pisut alla 96 miljardi krooni tasemele, samas tehakse elamispindade turul järjest enam tehinguid. See tähendab, et üha enam tehinguid on finantseeritud omavahenditest, mitte pangalaenuga, leiab kinnisvaraekspert Tõnu Toompark.


Toompark märgib kolmanda kvartali kinnisvaraülevaates, et eluasemelaenude jääk on vaikselt, kuid kindlalt alanemas, mis viitab sellele, et uut kinnisvara ostetakse ilma pangalaenuta.

Ta lisab, et alanenud on ka äriühingute laenujäägid. «Teisisõnu annavad pangad uusi laene vähem välja, kui vanu tagasi korjavad. Samas on võrreldes eluasemelaenude aastase «ainult» kolmekordse vähenemisega äriühingute laenukäibed kukkunud «kõigest» kaks korda,» kirjutab Toompark.

Ülevaate kohaselt kukkus aasta teises kvartalis äkilise hüppe teinud valminud eluruumide arv kolmandas kvartalis 689 eluruumini, mis teeb aastaseks languseks pisut üle 30 protsendi.

Teisalt tuleb mitteeluruume turule rohkem. III kvartalis sai kasutusloa 233 uut mitteeluruumi. See on pea sama palju kui aasta tagasi ja ehk 17 võrra aasta esimesest kvartalist enam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles