Hoiused kasvasid 60 miljardi kroonini

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eraisikute hoiused kasvavad.
Eraisikute hoiused kasvavad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pankade teatel on majanduskriis sundinud inimesi senisest enam säästma. Selle tulemusena on eraisikute hoiuste maht kerkinud pea ajaloolisele rekordtasemele, ulatudes septembris ligi 60 miljardi kroonini.




Swedbankis olid inimesed septembri lõpuks hoiustanud 32,2 miljardit krooni. Panga arveldus- ja investeerimistoodete valdkonnajuhi Kai Voore sõnul võib öelda, et kliendid on järjest enam panustanud tähtajalisele hoiusele.



«Praeguses majandusolukorras, kus paljud kliendid on äraootaval seisukohal aktsiatesse investeerimisel, on lisandunud rohkem lühemaajalisi tähtajalisi hoiuseid, näiteks üks kuni kuus kuud,» nentis ta.



Sampo panga personaal- ja jaepanganduse direktori Tõnu Vanajuure arvates näitab kasvav hoiuste maht selgelt, et inimesed on hakanud palju ettevaatlikumalt kulutama ning paljud ostud lükatakse edasi.



Parexi panga juhataja Sofia Krist leiab siiski, et hoiused võiksid olla isegi suuremad, et keerulistel aegadel muretumalt hakkama saada. «Isiklikult arvan, et võrreldes teiste investeerimistoodetega on klassikalised tähtajalised hoiused hetkel mõistlikum otsus, sest praegu on hoiuseintressid kõrged ning tulu ja investeering garanteeritud,» sõnas ta.



Kai Voore lisas samas, et suurel osal inimestest puuduvad endiselt säästud. «Sealjuures käib jutt ühe kuni kolme kuu sissetuleku suurusest säästureservist, mis võiks tagavaraks olla igal töötaval eraisikul, et toime tulla ka keerulistel aegadel,» märkis ta.



Praegune olukord on siiski selline, et keskmiselt on klientidel vaba raha umbes 15 000 krooni, mis isegi meie keskmist palka arvestades ei ole piisav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles