Majandus on kriisist taastunud oodatust kiiremini

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriisi tõttu on maailmas veel omajagu vabu tootmisvõimsusi.
Kriisi tõttu on maailmas veel omajagu vabu tootmisvõimsusi. Foto: Margus Ansu.

Swedbanki globaalse majanduse analüüsi kohaselt on mitmete riikide majandused majanduskriisist taastunud kiiremini kui esialgu kardeti.


Swedbanki äriarenduse analüüsi osakonna juhataja Artjom Vakulenko sõnul näitasid mitmed suured turud juba selle aasta II kvartalis majanduskasvu, mistõttu on kriisist toibumine olnud üsna kiire.



Kaasa sellele taastumisele on aidanud riikide poolt kiirelt kehtestatud abimeetmed. Näiteks USA selle aasta kolmanda kvartali 3,3-protsendiline majanduskasv ongi saavutatud just riiklike abimeetmete toel.



Vakulenko sõnul võinuks kriisi mõjud ilma riikide sekkumata ulatuda tunduvalt sügavamale ning kesta kauem.



Swedbanki analüüsi kohaselt paraneb globaalne majandusaktiivsus ka järgnevatel kvartalitel, mis omakorda peaks positiivselt mõjutama tarbimisaktiivsust.



Ka töökohti likvideeritakse varasemaga vähem, samas on töökohtade kadumise tempo endiselt kõrge.



Samas pärsib veelgi kiiremat maailmamajanduse taastumist asjaolu, et olemasolevaid tootmisvõimsusi ei kasutata hetkel täies mahus. Vabade tootmisvõimsuste kõrgem tase tähendab omakorda seda, et investeeringute hoogsat kasvu pole oodata.



Vakulenko hindas, et kindlasti mingi miinimumtase investeeringute puhul säilib, kuid samas on see vähemasti esialgu liiga väike, et majanduskasvu pakkuda.



Kokkuvõttes näeb ta, et vaatamata mõnedele maailmamajanduse jätkuvatele probleemidele (tarbimisaktiivsus, vabad tootmisvõimsused, investeeringud) jätkub majandusaktiivsuse kasv.



Ka on oodata, et riigid jätkavad majanduse stimuleerimist ka järgmisel aastal.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles