Kasutajad leidsid Toyotadest ohtliku vea

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toyota Prius.
Toyota Prius. Foto: THOMAS KIENZLE/AP

Mitu Toyota omanikku on kogenud situatsiooni, kus auto kiirendab iseseisvalt ilma gaasi vajutamata üle 150 km/h.


Elizabeth James rääkis ABC Newsile, kuidas tema Prius väljaspool Denverit sõites äkitselt kiirendama hakkas, kuigi naise jalg oli piduri ning mitte gaasipedaali peal. Auto ei võtnud hoogu maha isegi tugevalt pidurile surudes. Naise arvates pidi autos olema mingi elektriline rike.

Toyota ametliku versiooni kohaselt on äkilises kiirenduses süüdi põrandamatid, mis gaasi tööle panevad, kuid Jamesi sõnul tema puhul nii kindlasti polnud.

Turvalisuseksperdid on avastanud üle 2000 taolise juhtumi, kus Priuse, Camry'i või Lexuse mudelid on sarnaselt käitunud.

Toyota ei nõustunud ABC-le kommentaari andma, kuid teatas oma kodulehel, et väited elektrisüsteemi vigadest pole nende andmetel kinnitust leidnud.

Ühendriikide transpordiameti teatel on Toyota teatanud 3,8 miljonist sõidukist, millel põrandamatidefekt küljes. Firma on ameti andmeil võtnud ühendust ka autode omanikega ning palunud neil põrandamatid eemaldada. Samas pole transpordiamet ametlikku seisukohta asjas võtnud ning ütleb vaid, et asja uurimist pole lõpetatud.

Kiirendamise juhtumid on lõppenud ka surmaga. Mullu augustis sõitis üks California politseinik koos naise ja lapsega Lexusega, kui see äkitselt kiirendama hakkas. Auto sööstis vastu teetammi ning süttis põlema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles