Kindlustusseltsid pöörasid maaklerite pärast tülli

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
If Eesti Kindlustuse kontor Pärnus.
If Eesti Kindlustuse kontor Pärnus. Foto: Henn Soodla

Eesti kindlustusseltsid on jagunenud kahte leeri – ühed soovivad maaklereid välja tõrjuda, teised peavad neid vajalikeks nii kindlustusandjatele kui tavalistele inimestele.



Üle 30 pitsamüügikohta omava Robinson Restoranide juhatuse liige Madis Kinks otsustas maakleri kasuks pärast seda, kui ühes suures kindlustusseltsis pettuma pidi.



«Tavaline inimene on suhetes kindlustusseltsidega abitu, sest ei tea kõiki võimalusi,» tõdes ta ja lisas, et temale tuli kindlustus maakleri vahendusel odavamalt kätte.



Eesti Kindlustusseltside Liit soovib aga kindlustustegevuse seaduse muudatusega keelata maakleritel tasu võtmise. Seepeale on kuus väiksemat seltsi teinud pöördumise, milles leiavad, et liit on tegutsenud vähemuse huvides ja seadusemuudatuse eesmärgiks on maaklerluse väljatõrjumine.



Kindlustusfirma BTA juhatuse esimees Olavi Laido leiab, et maaklerist on kasu nii kindlustusandjal kui klientidel. Maaklerite tulekuga läksid kindlustuse tariifid Eestis kõvasti alla, teab rääkida mees, kes oli pikka aega ka If Kindlustuse eesotsas.



On selge, et päevast päeva asja sees olev maakler oskab paremini riske näha ja ka soodsamat hinda küsida kui tavaklient. Suured kindlustusseltsid näevad neis seevastu konkurente.



«Minu arust pole selline kindlustusmaaklerite ründamine, nagu praegu toimub, päris eetiline,» nentis Laido. «Kummalisel kombel küsivad kindlustusseltsid iseendale keeldu, et ärge lubage meil maaklereile maksta.»



Maaklerfirma Marks ja Partnerid omanik Jaan Marks ütles, et sel juhul peaksid ka suured seltsid näitama, kui palju nende müügiinimesed ja juhataja igalt lepingult endale saavad.



Tema hinnangul pole selliseid käske-keelde kellelegi tarvis. Maakleri kasutamine säästab inimeste aega, sest ta ei pea läbi helistama kõiki üheksat Eestis tegutsevat kindlustusseltsi ja võrdlema pakkumisi. Seda teeb tema eest professionaalne maakler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles