Eesti suurfirmade tippjuhid teenivad Euroopa mõistes väga vähe

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise personaliotsingu firma Pedersen & Partners tehtud küsitlusest selgub, et globaalsete suurettevõtete (üle 100 000 töötaja) juhtide keskmine rahaline kompensatsioon on 1,35 miljonit eurot aastas. Eesti mõnesaja töötajaga ettevõtte juhtide palgad aga on Euroopas ühed väiksemad.

Küsitlusest, mis hõlmas 1700 tippjuhti 330st ettevõttest selgus, et globaalsete hiidfirmade juhtide palk koosnes kahest peaaegu võrdsest osast, põhipalgast keskmise suurusega 660 000 eurot ja keskmiselt 690 000-eurosest boonusest. Eelmise aastaga võrreldes on juhtide põhipalk tõusnud 5,5 protsenti ja kogu kompensatsioon 3,4 protsenti.

«Juhtide palk on otseses seoses vastutuse suurusega,» ütles Conrad Pramböck, Pedersen & Partners palgauuringute juht. «Tippjuhtide rahaline kompensatsioon Euroopa ja USA TOP 100 hulka kuuluvates ettevõtetes on keskmiselt 7 korda suurem kui tippjuhtide palk keskmistes ja väikestes ettevõtetes ning 40 korda suurem kui spetsialistide keskmine palk. Näiteks Eestis on 200-300 töötajaga ettvõtte tippjuhtide keskmine brutopalk 76 100 eurot aastas.»

Tippjuhtide palk on Euroopas ja USA-s sarnane, koosnedes rahaline kompensatsioonist, mis sisaldab boonuseid ja on keskmiselt 1,3-1,4 miljonit eurot. Lisaks rahalisele kompensatsioonile on USA tippjuhtidel tavaliselt pikaajalised aktsiaoptsioonid, keskmise väärtusega 393 100 eurot, Euroopa juhtidel aga on keskmise aktsiaoptsiooni suurus 76 500 eurot.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles