Nelja Energia ehitab Leetu Balti riikide suurima tuulepargi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark
Tuulepark Foto: Peeter Langovits

Norra-Eesti firma Nelja Energia võitis Leedus riikliku hanke 60 MW tuulepargi ehitamiseks Šilutė rajooni Kaliningradi oblasti piiri lähedale, teatas ettevõte.

Läänemere tuultele avatud Šilutė tuulepargi ehituse algus on planeeritud järgmisesse aastasse ning läheb maksma orienteeruvalt üle 100 miljoni euro, millest umbes kaks kolmandikku moodustab tuuliku maksumus ning ülejäänu kulub üldehitusele ja infrastruktuurile. Erinevalt Eestist ehitab Leedu tuuleparke aga vähempakkumise abil, nii läheb Šilutė tuulikute elekter tarbijale maksma 6,95 eurosenti/kwh. Eestis jääb see number 10 eurosendi kanti.

Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul võimaldab sellist tuuleelektri hinna vähenemist uute tuuleparkide puhul järjest arenev tehnoloogia, kus tuuliku suurenenud rootori diameetri ja masti kõrguse tulemusena kasvab ka toodang ning vähenevad kulutused MWh kohta.

«Kui seniste tuulikute rootori läbimõõt jääb vahemikku 70 - 100 meetrit, siis uuemate tuulikute puhul ulatub see juba üle 100 meetri ning võib olla koguni 120 meetrit, » selgitas Kruus ning lisas, et lihtsustatult tähendab see, et uuemad tuulikud on võimelised tuult püüdma kõrgemalt ja suuremalt pindalalt.

«Tuleb aga lisada, et selliseid suhteliselt madalaid tuuleelektri hindu võimaldab ka riigi õiguskindluse olemasolu. Leedus, kus taastuvenergia toetussüsteemis pole tagasiulatuvaid muudatusi olnud ning neid pole kunagi arutatudki, on investorid nõus ka madalamate hinnatasemetega investeerima, » toonitas Kruus.
Nii korraldabki Leedu riik uute elektritootmisvõimsuste saamiseks vähempakkumisi. Viimasel tuuleenergia konkursil osales lisaks Nelja Energia AS tütarettevõttele Silute Vejo Projektai veel viis pakkujat. Nelja Energia pakkus hinnaks, mida riik maksab tuulikute poolt toodetud elektrile 12 aastat 6,95 eurosenti/kwh.

«Meil toodab täna Leedus neli tuuleparki koguvõimsusega 80MW ning oleme sealse koostööga nii riiklikul kui kohalikul tasandil väga rahul. Seetõttu pingutasime kõvasti, et Šilutė projektiga oksjonil edukad olla,» rääkis Kruus.

Šilutė tuulepark asub Lääne-Leedus Klaipėda maakonnas Šilutė linnast 15 km kaugusel. Tuuleparki planeeritakse püstitada elektrituulikud koguvõimsusega 60 MW, detailplaneering on tänaseks lõpetatud ning hetkel käib tuulikute valik. Prognoositav aastane elektritoodang on üle 200 GWh ning park valmib 2015. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles