Tubakagigant saavutas europarlamendi üle võidu

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philip Morris International palkas 161 inimest võitlema tubakatoodete direktiivi ettepaneku vastu.
Philip Morris International palkas 161 inimest võitlema tubakatoodete direktiivi ettepaneku vastu. Foto: SCANPIX

Tubakagigant Philip Morris on kulutanud miljoneid Euroopa Liidu õigusaktide edasilükkamiseks. Lekkinud dokumendid näitavad Philip Morrise jõupingutusi suitsetamisvastaste direktiivide vastu.

Konfidentsiaalsed dokumendid paljastasid tubakagigandi suuremahulise lobitöö, mille eesmärgiks on õõnestada sigarettide naistele ja lastele vähematraktiivseks muutmise püüdlusi ning pakkidele suuremate tervisehoiatuste paigutamist, vahendab The Guardian.

Dokumendid näitavad, et Philip Morris International palkas 161 inimest võitlema tubakatoodete direktiivi ettepaneku vastu, mis on suur osa Euroopa Liidu õiguaktist ning mis päästaks terviseaktivistide sõnul elusid.

Ettepaneku kohaselt oleksid tubakafirmad sunnitud oma toodetele paigutama suured tervisehoiatustega pildid, mis kataksid pakkide esi- ja tagaküljed 75 protsendi ulatuses. Samuti oleks keelatud kõik maitsestatud tubakatooted, näiteks mentooli, vanilje ja maasikamaitselised ning peenikesed sigaretid. Neid nähakse just nooremate suitsetajate ja naiste jaoks eriti atraktiivsena.

Direktiiv võib viia ka selleni, et e-sigarette hakatakse kontrollima ravimiseadusandlusega ning müüma kui ravimeid.

Eelmisel nädalal selgus, et otsustava tähtsusega hääletus lükati Euroopa Parlamendi liikmete poolt edasi 8. oktoobrini ning see on tubakatööstuse lobitöö seisukohast märkimisväärne võit. Selle tulemusena on otsakorral aeg enne jaanuarikuud direktiivi tutvustada ning eesistujariigi kohused lähevad Leedult, kes on regulatsiooni poolt, üle Kreekale, kes on tubakakontrolli vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles