Mis on head madalates ja langevates kinnisvarahindades?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaramüügi teade
Kinnisvaramüügi teade Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui paljudele oma riske valesti hinnanud kodanikele ja ettevõtetele on kinnisvarahindade langus õudusunenägu, siis leidub tänasel masu ajal ka kogu meie arenevale ühiskonnale ja kinnisvaraturule positiivne sõnum, kirjutab Ober Haus Kinnisvara tegevdirektor Tarmo Kase.


Esiteks on igas segmendis kinnisvara valik oluliselt laienenud ja klient (ostja) muutumas taas kuningaks. Ei ole vaja enam osta virtuaalset maja või korterit paberi peal vaid saab ise ostetavat käega katsuda.

Paljudele noortele peredele on oma esimene päris kodu muutunud taas kättesaadavamaks mõistliku laenuperioodi jooksul kuna hinnad on langenud ca 50 protsenti ja pangad leevendavad järjest laenutingimusi. Ei ole vaja enam vaja osta 40 aasta pikkuse laenuga 1 - 2 toalist korterit koos lisatagatisega, vaid sama raha eest saab palju rohkem.

Ebakindlus majanduses on eluasemete üürituru muutunud järjest aktiivsemaks, seega tekib Eestis tõenäoliselt lähimate aastate perspektiivis normaalse tootlusega ja sarnase õigusruumiga üüriturg nagu näiteks Skandinaavias.

Läbi alanud kinnisvara- ja ehitussektori pankrottide peaks kinnisvaraturg muutuma ausamaks ja läbipaistvamaks. Turult kaovad ebapädevad suhtlemisoskuseta maaklerid, jokk-skeemidele rajatud kinnisvaraarendused ja sossseppadest ehitajad. Turule jäävad klientide vajadusi tõeliselt tundavad kogemustega spetsialistid.
Buumi ajal kinnisvara arendusriske valesti hinnanud arendajad loodetavasti õpivad oma vigadest ega raja näiteks uuselamurajoone ilma infrastruktuurita põllule.

Professionaalsetele kinnisvarainvestoritele on algamas tõeline kullapalavik, sest pankrotipesadest ja sundmüükidelt võib leida tõelisi kalliskive.

Kokkuvõtteks on langevad kinnisvarahinnad heaks õppetunniks kogu ühiskonnale ja heaks võimaluseks paljudele kodanikele ja firmadele.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles