Avaldusi pensionimaksete suurendamiseks saab teha nädala lõpuni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indekseerimise tulemusena suurenevad pensionid keskmiselt 5,1 protsenti umbes 417 500 pensionäril.
Indekseerimise tulemusena suurenevad pensionid keskmiselt 5,1 protsenti umbes 417 500 pensionäril. Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Teise pensionisambaga liitunutel on võimalik suurendada enda ja riigi kogumispensionisse makstavat sotsiaalmaksu osa selle nädala lõpuni ehk 15. septembrini.

Avalduse esitamise järel suurenevad järgmisest aastast nii avalduse esitanud isiku kogumispensioni makse oma osa (kahelt protsendilt kolmele) kui sellele riigi poolt lisatav sotsiaalmaksu osa (neljalt protsendilt kuuele). Avaldusi saab teha pangas ja pensionikeskuse kodulehel, alajaotises «Minu konto».

Neile, kes majanduslanguse ajal otsustasid vabatahtlikult oma sissemaksete tegemist jätkata, maksab riik automaatselt 2014. aastast senisest enam teise pensionisambasse ja avaldust selleks tegema ei pea. Küll võivad nad soovi korral esitada avalduse kogumispensioni makse enda osa suurendamiseks kahelt kolmele protsendile.

Eakamate jaoks, kes tegid juba aastatel 2010 ja 2011 kogumispensioni makseid tavapärases määras (enda osa kaks protsenti + riigi osa neli protsenti), ei muutu kogumispensioni maksed ka järgmisest aastast.

Kogumispensioni makse sotsiaalmaksu osa tõstmine vähendab II sambaga liitunu I samba pensioniõigusi. Kui maksed II sambasse olid peatunud, omandasid inimesed I samba pensioniõigusi selle võrra rohkem. Rohkem infot ja võimalus enda tulevast pensioni arvutada on siin: http://minuraha.ee/kasulikud-abivahendid/?popup=pensionikalkulaator_tulevik.

Vastused korduvatele küsimustele: http://www.fin.ee/doc.php?109336

Tabel erinevate maksete võimaluste kohta: http://www.fin.ee/kogumispension

Kohustusliku kogumispensioniga on liitunud pea 640 000 inimest. Inimesi, kelle kogumispensioni makse sotsiaalmaksu osa suureneb järgmisel aastal automaatselt 6 protsendile, on veidi üle 200 000. Pensionikogujaid, kes makseid suurendada ei saa (1954 ja varem sündinud isikud, kes jätkasid 2010. a tavapärases määras maksete tegemist), on pisut üle 15 000. Makse määrade tõstmine ei puuduta ka neid, kes saavad II sambast juba väljamakseid ja on pensioni kogumise lõpetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles