Soome ehitajad keskse palgaleppega ei liitu

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakennusliitto on varemgi kesktasandil sõlmitud kokkuleppest eemale jäänud. Pildil Eesti ehitajad Soomes.
Rakennusliitto on varemgi kesktasandil sõlmitud kokkuleppest eemale jäänud. Pildil Eesti ehitajad Soomes. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Soome ehitusala töölisi esindav Rakennusliitto oli esimene, mis andis teada, et ei kavatse nädalapäevad tagasi ametiühingute ja tööandjate keskorganisatsioonide vahel saavutatud keskse palgakokkuleppega liituda, vahendab Äripäev

«Ma ei usu, et nad midagi saavutavad,» kommenteeris aastaid Soomes ehitanud Haakon Nõmme. «Ka siin on hakatud aru saama, et aastaid on üle jõu elatud. Enam ei ole ka selles sektoris võimalik palka tõsta.»

Tsentraalse kokkuleppe järgi oleks järgmise kahe aasta jooksul ette nähtud kaks palgatõusu. Esmalt tõuseb kuupalk 20 euro võrra ja seejärel 0,4% võrra palga summast.

Rakennusliitto on varemgi kesktasandil sõlmitud palgakokkuleppest eemale jäänud. Liit esindab umbes 84 000 töötajat.

Erilisi suuri muutusi ehitajate palgatasemes Nõmme ei usu. Suured palgatõusud olid ära juba headel aegadel. Praeguseks keskmiseks ehitaja palgaks ütleb ta 10–11 eurot tunni eest puhtalt kätte.

Et aga kesktasandil sõlmitud kokkulepe jõustuks, peab selle heaks kiitma vähemalt 90% Soome palgasaajatest. Selgus peaks majas olema 25. oktoobriks.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles