Daimler loodab isesõitva autoga turule tulla juba käesoleva kümnendi jooksul

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daimleri logo
Daimleri logo Foto: SCANPIX

Saksamaa autotootja Daimler AG arendusjuht  Thomas Weberi sõnul kavatseb ettevõte isesõitvate autode turule astuda veel käesoleva aastakümne jooksul, kirjutab Reuters.

Kogu maailma autotootjad otsivad viise, kuidas automatiseerimise abil  muuta sõitmist ohutumaks ning mugavamaks. Käimas on võidujooks selle nimel, kes suudab esimesena uued tehnoloogiad massidesse viia.

«Me tahame olla esimesed, kes lisavad masstootmisesse minevatele mudelitele autonoomsed lisafunktsioonid ning võite kindel olla, et saavutame selle juba käesoleva kümnendi jooksul,» ütles Weber.

Luksusautode turul kodumaise rivaaliga BMW võistlev Daimler keskendub nn kõrgautomaatse juhtimise arendamisele, mille abil võtab auto erinevates liiklussituatsioonides nagu kiirteel sõitmisel või ummikus manööverdamisel juhtimise üle, samal ajal saab juht aga puhata või muude vajalike asjadega tegeleda.

Auto suudaks ka ära tunda keerulisemaid situatsioone nagu valgusfoori tulede vahetumine või linnas jalakäijate ning jalgratturite vahel sõitmine ning nendeks puhkudeks antakse juhtimine tagasi inimese kätte.

Mercedes-Benzi ja Smarti tootja ei ole aga ainuke ettevõte, mis soovib sarnaste võimalustega autodega lähiajal välja tulla. Ka näiteks Nissan on varasemalt lubanud käesoleva aastakümne sees isesõitvad autod massidesse viia ning Google on juba mõnda aega edukalt katsetanud enda isesõitvaid autosid, millele on mitmes USA osariigis ka juba sõiduluba antud.

Autonoomseid juhtimissüsteeme tutvustatakse laiemalt juba sellel nädalal algaval Frankfurti automessil, ekspertide sõnul läheb siiski vähemalt 10-15 aastat aega, enne kui autotootjate unelmast võiks igapäevane tegelikkus saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles