Meie laste ametid – tugitooli-maadeavastaja ja linnakarjus

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikulinnad vajavad inimesi, kes hooldaksid mesitarusid ja katusaedu.
Tulevikulinnad vajavad inimesi, kes hooldaksid mesitarusid ja katusaedu. Foto: SCANPIX

Uued tehnoloogiad muudavad töid, mida inimesed tulevikus tegema hakkavad. Ei maksa imestada, kui hakkad mikroobide tasakaalustajaks, kaosetekitajaks või linna-karjaseks, kirjutatakse Arengufondi tulevikutrende kajastavas blogis.

Uued tehnoloogiad kaotavad mõned ametid, muudavad teisi ja loovad täiesti uusi tööalasid. Trende jälgiva New Yorgi ettevõte Sparks & Honey kontoris on sein, kuhu töötajad saavad panna oma ideid järgmise põlvkonna töödest. Neist kaheksa leiate allpool on koos ettevõtte juhi Terry Young’i selgitustega.

Tugitooli-maadeavastaja

Masinad on tulevikus ühendatud, tootes tonnide viisi andmeid oma tegevuse ja oma ümbruskonna kohta. Kallis kommunikatsioonitehnoloogia muutub laialt kättesaadavaks. See loob võimalused «tugitooli-maadeavastaja» jaoks, kes saab reisida maailmas, üle vaadata süsteeme, ehitisi ja raskesti ligipääsetavaid paikasid. Meil võib olla vaja inimesi, kes tungivad läbi udu ja toovad meieni selge pildi.

Mikroobide tasakaalustaja

Mikroobide maailm kõhust suuni on praegu teaduslike uurimuste fookuses. Young näeb tööd «mikroobide tasakaalstajale», kes hoiab sind sinu bakteritega ühel joonel. «Nad teavad, kuidas lugeda ja mõista sinu genoomi, sinu kõhu ja suu baktereid ja viia sind paremasse tasakaalu kodus, koolis või individuaalsel tasandil. Nad teevad sinuga umbes sama, mis Feng Shui sinu korteriga,» ütleb Young.

3D-printija-töömees

Kui töömees tänapäeval midagi parandab, peab ta tavaliselt tellima varuosa Hiinast. Ühel päeval võib ta selle välja printida otse sinu hoovis. Ütleme näiteks, et vahetamist vajab valamu all olev toru. Milleks oodata, kuni kuskilt teisest riigist vidin kohale saadetakse, kui vajaliku asja saab valmis teha siin ja kohe. Pealegi meil juba on 3D prinditud duššipihustid.

Kaosetekitaja

Suured ettevõtted soovivad olla rohkem start-up’ide moodi, nähes innovatsiooni tulevase kasumi jaoks eluliselt vajalikuna. Young ütleb, et nad tahavad «ettevõtte disorganiseerijaid», kes võiksid tekitada pisut organiseeritud kaost. «Kaose korraldaja liitub uue ühistöise majanduse süsteemiga, luues suurema fragmenteerumise ja hajutatuma ökosüsteemi,» ütleb Young.

Digitaalsest mürgist vabastamise spetsialist

Digitaalne ülekoormus muutub järjest kurnavamaks. See avab aga võimaluse neile, kes aitavad inimesel vähem andmekeskset elu elada või vähemalt paremat tasakaalu leida. Kui vaja, võivad nad korraldada isegi digitaalse võõrutusravi.

Linna-karjane

Kuna linnad muutuvad järjest rohelisemaks, tekib meil vajadus linnakarjaste järele, kes hoolitseksid uue infrastruktuuri eest. Young selgitab: «On vaja kedagi, kes hoolitseks linna mesitarude eest, kes kontrolliks, et sinu kompostihunnik on korralikut ladustatud ja kes teab, kuidas hooldada kõiki neid vertikaalseid aedu.»

Digitaalne surma-mänedžer

«Elu-logi-pidamisest» saab eluviis, mis mõjutab seda, kuidas me oma tegusid salvestame ja mäletame. Young näeb rolli kellegi jaoks, kes võib võtta suure hulga elu-logisid ja neist lugusid kokku panna. Sellest võib olla kasu meie elu ajal (isikliku brändi kujundamiseks), kuid ka pärast surma. Young selgitab: «Praegu juhtub see ainult tähtsate inimestega. Me arvame, et see võib jõuda ka vähetähtsate inimesteni, kes soovivad kujundada oma pärandit.»

Elu- ja koolitusnõustaja

Kontseptsioon haridusest kui nelja-aastasest lahtrite täitmisest saab ümber. Tulevik on palju mitmekesisem. Inimesed sisenevad haridusse siin-seal. «Me näeme traditsioonilise nõustaja muutumist kellekski, kes võib su elu unikaalsel viisil kokku klapitada,» ütleb Young.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles