Jänkid jooksevad tormi Euroopa aktsiatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jänkid jooksevad Euroopa aktsiatele tormi.
Jänkid jooksevad Euroopa aktsiatele tormi. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX

USA investorid on pumbanud Euroopa aktsiatesse summa, millist nähti viimati aastal 1977 – väljendades veendumust, et vana kontinent ronib riigivõlakriisist välja.

Käesoleva aasta esimese kuue kuuga on pensionifondid ja teised suured USA grupid investeerinud Euroopa aktsiatesse 65 miljardit dollarit, näitab Goldman Sachsi poolt Ühendriikide rahandusministeeriumi andmete põhjal tehtud uuring.

Varajased märgid majanduse taastumisest ja ärikindluse kosumisest on täitnud Ameerika investorite hinged lootusega, et Euroopa turud teevad tänu esimese poolaasta parematele kasumitele järgmise kuue kuuga teatava ralli.

Goldman Sachsi varahaldusdivisjoni analüütikute hinnangul on praegu paras aeg Euroopa aktsiatele panustada, kuna «kontinendi taastudes peaksid [sealsed] aktsiad tõusma». 

HSBC aktsiastrateeg Robert Parkes lisab: «Kasumid on meie üllatuseks tõusus, tõmmates [edaspidi] kaasa ka aktsiad.»

HSBC hinnangul on Euroopa aktsiad pikaajalise keskmisega kõrvutades ikka veel 15 protsenti alahinnatud – vaatamata tugevale tõusule pärast Euroopa Keskpanga presidenti Mario Draghi tõotust teha euro päästmiseks «mis iganes vaja». Pärast neid mullu juulis lausutud sõnu on Euroopa aktsiad kerkinud 27 ptotsenti.

Samas seisavad aktsiaturud silmitsi suurte riskidega: USA võimalik löök Süüria pihta, tormid tärkavatel turgudel ja eurokriisi uus ägenemine võivad loodetud tuludele kriipsu peale tõmmata.

Eriti murettekitav on siinjuures just tärkavate turgude habras seis, kuna sealt tuleb ligi kolmandik Euroopa firmade käibest.

Riskidele vaatamata tungleb Euroopa turgudel üha rohkem USA fonde, kuna aktsiad on odavad.

Eriliselt rabatakse Euroopa pankade aktsiaid, kuna finantsasutuste edu on majanduse käekäiguga tihedalt seotud.

Ühtlasi eeldatakse ühinemiste ja ülevõtmiste jätkumist telekomide valdkonnas, mis peaks samuti mõjuma aktsiatele positiivselt.

Parkes ütles: «Pessimiste jagub tänaseni, aga aktsiate odav hind teeb nad atraktiivseks. Plussid kaaluvad riskid üles ja ma arvan, et Euroopa aktsiatel on kindlasti kasvuruumi.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles