Vaidlus kaevandustasu üle ähvardab Hanila valda miinusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dolomiidikaevandus.
Dolomiidikaevandus. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Läänemaa Hanila vald ootab keskkonnaministeeriumilt pikemat aega kaevandusõiguse tasu, milleta ähvardab omavalitsuse eelarvet sügavale miinusesse vajumine.

«Kui augustis keskkonnaministeeriumilt vastuse saime, siis anti lootust, et saame raha kätte,» ütles Hanila vallavanem Arno Peksar BNSile. «Meie arvestuse järgi on meil saada umbes 1,6 miljonit krooni ja kui selle kätte saaksime, siis oleks meie eelarve tasakaalus.»

Ta lisas, et vastasel juhul satub vald tõsistesse raskustesse, sest ka üksikisiku tulumaksu on laekunud võrreldes eelmise aastaga oluliselt vähem. «Veel augustis anti lootust, et saame kaevandusõiguse tasu kätte ja praegu poleks reaalne eelarvet enam nii järsult kokku tõmmata,» lausus Peksar, kelle sõnul oleks alternatiiv taotleda valitsuselt erakorralist abi.

Peksar märkis, et kaevandamistasu on seni kinni hoitud põhjendusega, et Kurevere dolokivi karjääris alustati kahe kaevandamisloa asjus ülekaevandamise kahtluse tõttu kriminaalmenetlust, mistõttu tuli teha kontrollmõõdistamisi.

«Kui ka selgub, et tegemist on ülekaevandamisega, siis seaduse järgi maksab firma tasu kordades ja keskkonnaministeerium ei riskiks millegagi, kui meie ühekordse tasu kätte saame,» lisas ta.

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Agnes Jürgens ütles BNSile, et alustas keskkonnainspektsioon alustas Kurevere karjääris toimunud kaevandamisega seoses kriminaalmenetluse ning edastas materjalid pärast esmaste uurimistoimingute tegemist prokuratuurile.

«Kontrollmarkšeidermõõdistamised on nüüdseks tehtud, praegu täpsustatakse, kui suures mahus on ilma loata kaevandatud väljaspool mäeeraldise piiri,» lausus Jürgens. «Kuni kaevandamismahud pole täpselt teada, seni ei saa väljamakseid teha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles