Evelyn Sepp: pensionifondid on ülekäte kasvanud

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Sepp
Evelyn Sepp Foto: Peeter Langovits

Kuigi riigikogu liige Evelyn Sepp ei ole pensionifondi vahetamist kaalunud, on tema hinnangul kõik pensionifondid ülekäte kasvanud.


«Panustasin Sampo 50 fondi ja peale viimaseid Swedbanki sigadusi olen ehk rohkem teadvustanud riigipoolse järelvalve puudulikkust ja seda, kuidas ilmselt kõik pensionifondid on ikka mitmes mõttes ülekäte kasvanud,» ütles Sepp.



«Üksikisikuna puudub mul aga aeg, kompetents ja jõud, et fondidega sõdida, kuid maksumaksjana nõuan ma ühemõtteliselt nii finantsinspektsiooni, Eesti Panga kui ka tarbijakaitseameti jõulist sekkumist sellesse valdkonda.



Seni on need institutsioonid küll vaid nimepoolest oma kohustusi täitnud ja selliselt jätkamine on täiesti vastuvõtmatu.»



Sepa sõnul on asjakohatu eeldada, et sajad tuhanded sundivestorid suudavad antud teemal sisuliselt kaasa rääkida ja oma teadlike otsustega fondide käitumist muuta.



«Selleks ju ongi professionaalsed järelvalvajad ametisse kutsutud ja tõesti ootaks nende efektiivset tegutsemist ja ka teiste fondide poolt Swedbanki eeskuju järgimist.»



Ka leiab riigikogu liige, et selgelt väärivad ülevaatamist ja alandamist fondivalitsemise tasud ning tõhusat järelvalvet edasiinvesteerimise otsused.



«Siin on suli teinud nii fondid kui ka Eesti riik, kes on lasknud sellel rahumeeli sündida.»



Mis puutub Sepa enda fondivalikusse, ei ole ta selle vahetamist kaalunud, sest investeering on pikaajaline ja tegelikkuses puudub ka igasugune võimalus sedavõrd pikas perspektiivis hinnata selle investeeringu tulemuslikkust. Lühiajalised kõikumised käivad aga asja juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles