Putin Vanhanenile: öelge «jah» Nord Streamile, osalete Štokmani arendamisel

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puurtorn Štokmani maardlas
Puurtorn Štokmani maardlas Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vene peaministri Vladimir Putini vihje järgi oleks Soome firmadel suurem lootus saada osa Štokmani gaasimaardlaga seotud tellimustest, kui riik nõustuks Läänemere gaasitorustikuga.


Soome peaminister Matti Vanhanen kohtus eelmisel pühapäeval Peterburis oma Vene kolleegi Putiniga, kirjutab Helsingin Sanomat.

Samas viibis ka energiaminister Viktor Hristenko, kelle sõnul on Venemaa huvitatud soomlaste oskustest seoses Barentsi merele rajatava Štokmani gaasimaardlaga.

Štokman on tehniliselt keeruline ettevõtmine, kuna maagaasi pumbatakse arktilistest tingimustes mere põhjast.

Kogu ettevõtmise rahaline maht ulatub üle 20 miljardi dollari ja neist miljarditest tahavad kinni haarata ka Soome firmad.

Peaministrite ühisel pressikonverentsil vihjas Putin, et Soome ettevõtete võimalikule osalemisele aitaks kaasa, kui Soome annaks Nord Streamile loa viia gaasitorustik läbi oma majandustsooni ja territoriaalvete.

Matti Vahnanen jättis vihjele reageerimata.

Mööda Läänemere põhja kavandatavat torustikku peaks Venemaalt Saksamaale jõudva gaasi hulgas olema ka Štokmani maardlast pärit gaasi.

Štokmani väljaarendamise eest vastutab Šveitsis registreeritud Shtokman AG, mille suurimaks aktsionäriks 51 protsendiga on Vene gaasihiid Gazprom. Ülejäänu kuulub Prantsuse Totalile ja Norra StatoilHydrole.

Finpro tegevjuhi Matti Rasimuse sõnul on Soome firmad müünud sel aastal kõnealuse maardlaga seotud projekte ligikaudu 30 miljonit euro eest.

Piirkonna infrastruktuur vajab uuendamist või tuleb siis ehitada täiesti uus, mis Rasimuse väitel pakub töövõimalusi Soome ettevõtetele.

Kalleimad tööpakkumised on endiselt õhus ja nende saatus peaks selguma järgmisel aastal.

Gaasi kättesaamiseks ehitatakse 300 meetrit pikk ja 60 meetrit lai tootmisüksus, mis tegelikkuses kujutab endast maagaasikaevude peale ankurdatud laeva. Vajadusel võib selle nihutada ka teise kohta.

Laeva ehitamise osas koostavad konkureerivaid pakkumisi Itaalia Saipem ja Norra Aker Solutions. Shtokman AG valib sobiva projekti välja järgmisel aastal.

Tootmisüksus vajab eksisteerimiseks jääd murdvaid abilaevu ja neist hangetest soovib osa saada Soome Aker Arctic. «Üks laev maksab umbes 100 miljonit eurot. Kõige hooldelaevade maksumus ulatub ligi miljardi euroni,» rääkis Aker Arcticu tegevjuht Mikko Niini.

Soome ettevõte Steel Done Group Oy on juba viinud allhanketööna Viiburisse teraskonstruktsioone Štokmani gaasimaardla jaoks mõeldud gaasiplatvormide jaoks. Firma loodab seoses Štokmaniga saada uusi tellimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles