LHV: pensionifond on nagu tasuta lõuna

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV Varahalduse tegevjuht Mihkel Oja.
LHV Varahalduse tegevjuht Mihkel Oja. Foto: Toomas Huik
LHV Varahalduse tegevjuht Mihkel Oja leiab, et töötul inimesel on praegu väga kasulik kirjutada vabatahtlike pensionimaksete jätkamise avaldus.

1955. ja hiljem sündinud inimesed saavad jätkamisel riigipoolse kompensatsiooni mõned aastad hiljem, mistõttu on oluline mõelda ka enda palgale 2010 versus mõned aastad hiljem. Näiteks, kui inimene saab praegu madalat palka või palka üldse ei saa, siis pole mingit põhjust mitte jätkata, sest ta rahaliselt ei loobu millestki. Samas võib ta palk olla mõne aasta pärast oluliselt suurem ning riigipoolset kompensatsiooni arvutatakse juba selle suurema palga pealt. Justkui tasuta lõuna.

Olukord võib ka vastupidine olla - inimesed kes mõne aasta pärast enam ei tööta või ei tööta Eestis, siis nende jaoks riigipoolne kompensatsioon ei ole motivatsiooniks, sest kroonides on see ebaoluline.

Kelle palk on stabiilne, siis nende jaoks sõltub jätkamine või mittejätkamine isiklikest eesmärkidest. Kes usuvad, et pensioniks kogumine on oluline, peaksid jätkama. Kes ei hooli sellest, need ilmselt ei jätka.

1954. ja varem sündinud saavad jätkata tavapärase 2%+4% süsteemi alusel ehk riik paneb enda makse kohe juurde. Kuna teine sammas on kõige soodsam investeerimisvõimalus Eestis, siis 1954 ja varem sündinutel soovitaks võimaluse korral kindlasti jätkata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles